Trilogy uit de Alsace

“Discover this unusual wine whose original formulation remains secret.
3 Fermentations, 3 Grapes, 3 Years ageing in contact with natural yeasts, and ZERO dosage. It’s a mineral wine with nuances of brioche, hot bread, almond, sugared almond, truffe, dried forest floor, Neautiful density in a dry style wine.”

Dat zegt het wijnhuis!
En dit zegt mijnheer Hubrecht Duijker  over de bijzondere bubbel van Domaine Fernand Engel uit de Alsace!

“Vorig najaar heb ik hem voor het eerst ter plekke geproefd in de Elzas, maar recentelijk ook in Nederland: een bijzondere bubbelwijn. Gemaakt à la Champagne, zij het niet met twee vergistingen, maar met drie. De eerste fermentatie is de alcoholische, dus gewone, de tweede vindt plaats in afgesloten flessen (na toevoeging van suiker en gist, zo ontstaan de belletjes) en na anderhalf jaar opent men de flessen, waarna gefilterde most wordt toegevoegd plus gist maar géén suiker, waarna de derde gisting van start gaat. In totaal rijpt de wijn, een Crémant d’Alsace, drie jaar.

Hij heet TRILOGY en wordt in kleine hoeveelheden gemaakt op het DOMAINE FERNAND ENGEL. Dat 54 hectare telt en Xavier Baril (schoonzoon van de familie) als wijnmaker heeft. De uit 80 procent chardonnay en gelijke delen pinot noir plus pinot gris gecomponeerde jaargang 2007 heeft een mooie, fijne mousse, opwekkende zuren, een vleugje rijpheid, fris citrusfruit, een droge maar toch sappige smaak en een fraaie afdronk. ‘Deze wijn draag ik in mijn hart’, stelt Xavier. We begrijpen waarom.”

Wat is het nut van de derde gisting? Wie kan me dat vertellen? Het is heel ongebruikelijk, toch? Ik ben razend nieuwsgierig!

Lees ook:Meer dan 2M euro per hectare voor een wijngaard in de Bourgogne
Lees ook:Een bijzondere lunch in De Zwetheul
Lees ook:Franciacorta op een postzegel
Lees ook:Wijn&Spijs proeverij Alsace
Lees ook:Wat is fermentatie?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>