Geproefd: Buzet Rosé 2009

Wat mag je van een wijn verwachten die € 4,49 bij de supermarkt kost? In ieder geval dat hij correct gemaakt is en makkelijk wegdringt, zonder na te denken. Bij de vegetarische burger eerder deze week maakte ik zo’n fles open.

En de Buzet Rosé 2009 viel in dat opzicht niet tegen! Fruitig (geuren en smaken van aalbes en tikje aardbei), pittig en correct, maar verder toch wat fantasieloos. Perfect voor op buurtfeesten en familie barbecues, om gedachteloos weg te drinken. Gemaakt van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon door de coöperatie van Buzet, met 13,5% alcohol.

Buzet is een rustiek dorpje in het hart van de Franse Sud-Ouest. Vlakbij ligt het enorme Landes-woud, het grootste bosgebied van Europa, dat het traditioneel hete Middellandse-Zeeklimaat tempert. Dit klimaat is uitermate geschikt voor wijnbouw en dat maakt dan

ook dat dit gebied één van de eerste wijnbouwgebieden in de Franse geschiedenis is. Sinds de Middeleeuwen wordt hier al wijn gemaakt en verhandeld.

Les Vignerons de Buzet heeft moeilijke periodes gekend, waarbij ze met zeer grote voorraden wijn bleven zitten. Dit was veelal te danken aan de traditionele stijl van wijnmaken in de regio. De wijnen waren vaak te hard en bevatten te veel tannins en misten vaak fruitigheid, vrolijkheid. Dit is opgelost door onder andere te gaan werken met thermovinificatie. Dat is het warm inweken van de druiven, waarbij meer aroma’s worden onttrokken en de wijn fruitiger en levendiger wordt, dus een stuk vriendelijker en ook commerciëler. Hiervoor is specialistische apparatuur aangeschaft, waarmee de coöperatie vooruit loopt op menig wijnproducent in het gebied. Bovendien wordt er duurzaam gewerkt en voldoet het bedrijf aan een aantal ISO standaarden op het gebied van duurzaamheid.

Buzet Rosé is te koop bij C1000, prijs € 4,49.

Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Wijnbouwopleiding in de Achterhoek
Lees ook:Zuid-Afrika: een oud wijnland
Lees ook:Nieuw op de Nederlandse markt: Artevino wijnkasten
Lees ook:Geproefd: Granaatappelwijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>