Wijnfabels deel 7: Wijn met schroefdop kan geen kurk hebben.

Eén van de grootste ergernissen voor de wijnliefhebber is waarschijnlijk “kurk”. Je trekt een lekkere fles open en deze blijkt bedorven te zijn. Zal dit verleden tijd worden door de schroefdop?

Laten we eerst eens kijken wat “kurk” (goût de bouchon) nu eigenlijk is.

Het betreft een muffe smaak in je wijn, vaak doet hij denken aan een vochtige kelder of oude aardappelen. Moeilijk te omschrijven dus, maar onmiskenbaar aanwezig in geïnfecteerde wijnen.

Het percentage “foute flessen” verschilt van onderzoek tot onderzoek. Het gemiddelde van wat je leest ligt vaak tussen de 5 en 8%. Genoeg flessen worden niet herkend door de gemiddelde consument, vooral als de infectie niet al te ernstig is. In dat geval is de fruitigheid van de wijn verdwenen, maar heeft de wijn nog geen onaangename geur. Maar hoe ontstaat de infectie?

Schimmels en gisten zetten chloorhoudende verbindingen om in chlooranisolen. Deze chlooranisolen zijn de boosdoeners. (De geurdrempel is zeer laag: enkele nanogrammen per liter.) Schimmels of gisten zijn dus een deel van de oorzaak. Een goede hygiëne zorgt dus voor een lager risico. Maar waar komen de chloorhoudende verbindingen vandaan?

Vaak komen deze uit pesticiden (via de kurkeik), of komen ze in de kurk tijdens het productieproces (bleken, schoonmaken). Het is echter ook mogelijk dat deze in de wijn komen voordat de wijn gebotteld is! Omdat ze zich bijvoorbeeld bevinden in opslagtanks of lege flessen. Het betreft dan vaak chloorverbindingen uit geïmpregneerd hout zoals pallets, kistjes of bouwmateriaal.

Kortom: ook een wijn met schroefdop kan kurk hebben, al is de kans ontzettend veel kleiner!

Lees ook:Wijnliefhebbers kiezen voor schroefdop
Lees ook:Enquete over kurk of schroefdop
Lees ook:Meer kurk discussies…
Lees ook:Nieuwe oogst Kleine Schorre
Lees ook:De schroefdop

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wijnfabels deel 7: Wijn met schroefdop kan geen kurk hebben.

 1. John N.

  Toch wordt ik niet vrolijk van die schroefdoppen. Net alsof je een fles terpetine openmaakt.

    /   Reply  / 
 2. Pat

  Toch word ik ook heel erg vrolijk van een Vicars Choice (http://www.saintclair.co.nz/wines/default.asp#vicar) mét schroefdop.

  Ik ben blij dat je hier over hebt geschreven. Bij verschillende proeverijen vertel ik mensen dat wijnen met kurk (de schimmellucht) niet alleen bij wijnen met kurk (de stop) voorkomen, maar ook bij de geliefde schroefdop, plastic kurk of glazen stop. Ik moet daarbij wel melden dat ik het slechts 1x zelf heb meegemaakt. Kurk bij wijn met bijvoorbeeld schroefdop komt wel erg weinig voor.

    /   Reply  / 
 3. Robert

  Vanuit de kurkindustrie zijn er veel geluiden dat veel technische fouten in de wijn benoemd worden als “kurk”.

  Zou dit het geval zijn, of proberen ze de schuld af te schuiven?

    /   Reply  / 
 4. Marc Teuben

  De consument trekt vaak “voorbarige” conclusies. Wanneer de consument een geur ruikt die niet bekend is, wordt dit vaak bestempeld als kurk. Zo verdwijnt er een hoop wijn in de afvoer, ten onrechte!

  kurk is de bekendste fout in de wijn en zal altijd de zg. Boosdoener zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>