Contemporaine kunst en Rioja in Bilbao

DogBilbao

Een niet snel te vergeten reis bracht mij naar Noord-Spanje,  waar ik met een reisgezelschap vol woordkunstenaars en levensgenieters een tussen- en eindstop had op weg naar Campo Viejo bij Logroño Bilbao. Hierover zeker meer in het artikel over de Rioja op Smaakvanwijn.com

Onze laatste dag van de reis brachten we zoals gezegd door in de upcoming City of Bilbao. Een feestje!

Waren we al op de avond van onze aankomst meegezogen in het straatleven van deze stad als gast van een Street art project van het Riojahuis Campo Viejo – ook zeer cultureel  – werden we nu het kunstzinnige Guggenheim in getrokken. Nooit eerder slaagde een museum vol contemporaine kunst er in zo’n diepe diepe indruk op mij te maken. Dankzij bemoeienis van het buitengewoon gastvrije Campo Viejo draalden wij met een vloeiend Engels sprekende Spaanse kunsthistorica door dit paradijs van hedendaagse art in de schoot van de eens bijna verlopen industriestad Bilbao.

Langs de rivier de Nervión en één van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Zij leidde ons langs de blijvende objecten in het huis zoals het werk van de metaalkunstenaar Richard Serra. Een enorm gevaarte van staal. “The matter of time”. Kosten van dit werk ruim $ 20.000.000. Ook in het Kröller Müller museum is werk van zijn hand te vinden.

IMG_2497We bekeken de indrukwekkende tentoonstelling van de Franse schilder George Braque. Van hem konden we verschillende kunstperiodes zien, waaronder het opkomende kubisme waar hij samen met Picasso de grondlegger van is geweest. De kers op de taart echter was niet de uitstalling van zij die eens het Amsterdamse Hiltonbed deelde met John Lennon – Yoko Ono tijdens hun eerste Bed-In voor vrede.
Nee, het was de magistrale muzikale video van de IJslander Ragnar Kjartanssons ‘feminin nihilistic gospelsong’. Een beetje the sound van Lennart Cohen misschien, zoals een reisgenote zei, maar diep, diep indrukwekkend.  Op slag van intreden van de ruimte waar deze expositie in videobeelden wordt geprojecteerd, waan je je zelf buiten deze wereld. Het kan niet zo zijn dat je hier niet van onder de indruk raakt. Je treed als het ware uit je lichaam en wordt opgenomen in the sound of the music, in de beelden van de video. Niet uit te leggen, maar totaal onverwacht en onweerstaanbaar aangrijpend

Ik raad iedereen met klem aan, niet een van de youtube filmpjes te kijken die er inmiddels zijn, als je van plan bent het origineel te gaan zien en horen.

De dag sloten we af met een fenomenale lunch bij het uiterst minimalistische Nerue. Een *Michelin. In een verblindend witte ruimte staan de ronde tafels leeg uitnodigend te zijn, personeel in afwachting van gasten staat als een leger in de ‘zaal’. De keuken is een grote blikvanger waar talloze werkmieren de orders van de chef uitvoeren. Met een getrainde precisie wordt er bediend voor volk en vaderland. Proef en geloof er in. Maar de sfeer moet je wel zelf maken.

IMG_2478Wij aten zes-gangen voor 65,- euro. Een amuse vooraf in de vorm van een heldere en zeer smaakvolle gazpacho!

Daarna volgde – om in stijl te blijven – in minimalistische vorm genoteerd:

White Aspreges
Iberian pig’s tail
Cod
Cow tenderloin
Avocado – grapefruit tears
Pure Chocolate and spicy marzipan sand
Cafe – maceron

IMG_2486IMG_2472Daarbij een magnum Ysios 2010 uit de Colección Privada – slechts 6000 bottles. Prachtige wijn van de Pernod Ricard Winemakers.  De naam Ysios is een eerbetoon aan Isis en Osiris, twee Egyptische goden nauw verbonden met de wereld van de wijn. Natuurlijk startten we met een Cava. Natuurlijk genoten we. Van taalvaardigheid en culinaire kunst, zonder allerminst het vineuze aspect uit het oog te verliezen.

Bilbao. Wat een stad. In augustus ben ik er weer.

Lees ook:Onderzoek naar Pancho Campo MW
Lees ook:Grand Crus Classes
Lees ook:Sherry is hot?
Lees ook:Seminar klimaatverandering: Komt het nog goed met de wijn in NL?
Lees ook:Winnaars Wine Tourism Awards bekend gemaakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>