Wijnmaakster van het jaar in Hongarije

attentie! Gelezen op het web op de website ‘Hongaarse-Wijnen’

Donderdag 12 december 2013 – Begin december werd Éva Gál-Dignisz verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2013. Ze is de eerste vrouw die de felbegeerde titel mag dragen. Om de onderscheiding te krijgen, moet je als wijnmaker wel wat in je mars hebben. Je wijnen moeten bijvoorbeeld van een constante kwaliteit zijn en je moet erkenning hebben gekregen in binnen- en buitenland. Het is de hoogste onderscheiding die je als Hongaarse wijnmaker kunt krijgen.

Het wijnhuis Gál vind je in Szigetcsép in het noordelijkste puntje van het wijngebied Kunság, zo’n 25 kilometer onder Budapest. Het domein is 95 ha groot en wordt beheerd door Éva en haar man Csaba Gál. Éva leerde het vak van haar vader en op de Landbouwhogeschool. Ze werkte na haar studie bij verschillende grote wijncoöperaties.

Het domein bestaat sinds 2004. Csaba werkt als wijngaardier in de wijngaarden en Éva werkt als wijnmaker in de wijnkelder. Samen maken ze rajnai rizling (riesling), olaszrizling (welschriesling), szürkebarát (pinot gris), cserszegi fűszeres (gewürztraminer), kékfrankos (blaufränkisch) en pinot noir. Alle wijnen gisten en rijpen op RVS tanks.

Gál maakt eenvoudige betaalbare wijnen voor doordeweek, en dat is typisch voor deze wijnregio. Wijnen uit de Kunság zijn zacht en dat komt vooral door de aanwezige zandgrond (soms gemengd met humus, kalk, löss of zwarte aarde). Omdat deze grond snel warm wordt in de hitte, geven de druiven hier zuurarme wijnen. Een uitdaging voor een wijnmaker dus. Juist daarom was de Wijnacademie blij dat een wijnmaker uit Kunság, een vrouw bovendien, deze titel mag dragen. János Frittmann, ook uit Kunság, werd in 2007 wijnmaker van het jaar.

>>>> Door: Kati Bujdosó

Lees ook:Wijn.bloggids van 10 tot 17 december
Lees ook:Chris Alblas gouden onderscheiding wijnproever
Lees ook:Belgische wijnen
Lees ook:Wijnkoningin Zuid-Holland gekroond
Lees ook:Topwijnmaker uit Spanje komt naar Epe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>