Basiskennis Bordeaux

Basiskennis ….
Steeds vaker realiseer ik me hoe heerlijk het is dat ik kennis van wijn heb. Bovendien ook dat, als ik de antwoorden op bepaalde wijnkwesties niet heb, ik wel weet waar ik kan aankloppen! Bij wie ik moet zijn. Of het nu gaat om taxaties van wijnen of over de vinificatie van de most. Ik weet wie voor mij de juiste antwoorden heeft. Op het niveau waar ik me met wijn bezighoud, moet ik deze goeroes soms kunnen aanspreken om geen onzin op te schrijven waar de lezer niets aan heeft.
Ben je ‘gewoon’ een overenthousiast wijnliefhebber, dan kun je volstaan met basiskennis, die je kunt opdoen uit geprinte pers, maar natuurlijk ook door middel van het lezen van de enorme berg aan informatie die op het internet te vinden is.

Droevig
Het lastige echter van het geschreven woord is dat er geen garantie van waarheid bij afgegeven wordt. Diep droevig is soms de tekstuele riistebrij waarin waarheden en onwaarheden naast elkaar vrijelijk hand in hand gaan. Met name proefnotities kunnen soms zo in nevelen gehuld zijn, dat je als wijnliefhebber zonder enige knowhow beslist vreemde ideeën zult krijgen van sommige wijnen! Want wees nu eerlijk, wat moet je in godsnaam bedenken bij: “slanke, volledig drooggetrainde riesling met de karakteristieke geur van een stationair draaiende Airbus iets verder op de startbaan” als notitie behorend bij een bepaalde supermarktwijn. Als je niet begrijpt wat hier mee bedoeld wordt, kan ik me voorstellen dat deze beeldspraak je volledig ontgaat en je de wijn vervolgens lekker links laat liggen.
Tragikomisch ook de titulatuur die men zich soms aanmeet. Het geeft een zeker mate van autoriteit, waardoor je je als consument toch laat leiden omdat je je veilig waant.
Terwijl het eigenlijk allemaal niet nodig is! Voor een klein bedrag kun je tegenwoordig een schat aan basiskennis op doen. Simpelweg een paar avonden niet voor de tv hangen, maar jezelf verwennen met klassikaal echt wijnles volgen. Proeven waar je bij staat, waar je over praat! Tegenwoordig kun je al een basisniveau in de wijn scoren als je één dag of twee avonden het programma voor het Wijnvignet volgt. Je gaat er jezelf echt zekerder door voelen. Het lezen van wijnbeschrijvingen of de mooie artikelen over wijnstreken waar dan ook ter wereld worden hierdoor steeds makkelijker. En het kan door heel Nederland heen!

Bordeaux
Morgen staat mijn les over de Bordeaux en de Loire voor het Wijninstituut gepland. Ook hier is veel over te vinden op het internet. In de wijnbladen wordt er altijd heel veel aandacht aan besteed. De laatste Winelife bijvoorbeeld bracht een goed artikel van Huib Edixhoven. Zonder vermelding van titulatuur, maar Huib is bescheiden, en schrijver en Weinakademiker, dus weet van wanten en de Bordeaux! In een vijfstappenplan geeft hij de lezer een duidelijk inzicht in dit prestigieuze wijngebied.
Helder worden de bekende begrippen: ‘linker/rechteroever’, het ‘en-primeur-theater’ en ‘allocatie’ neergepend. Met een overzicht van wat je momenteel voor zo’n linker of rechter wijnmonstertje betaalt! Als je er al aan zou kunnen komen!
Morgen zal ik het artikel zeker benoemen, bij mijn cursisten die zich de moeite getroosten om iets over wijn in hún rugzak te stoppen :) . Omdat ze simpelweg al overtuigd zijn van de noodzaak van kennis om zich alleen al beter beslagen op het gladde ijs van de wijnhandel te kunnen voortbewegen.

Lees ook:Vin de France uit Bordeaux
Lees ook:Prachtig interview met Louis Kat op het Wijnplein
Lees ook:De magazines, wat brengen ze ons?
Lees ook:Een sfeervol gastenhuis in zuidwest Frankrijk
Lees ook:Zoveel petten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>