Wijnexpert Geurt van Rennes presenteert mogelijkheden wijnbouw voor fruittelers

Persbericht/uitnodiging.

Fruitteelt.info / WTE Fruitadvies organiseert op dinsdag 5 februari a.s. in de middag en avond in Huis Brakel (Bommelerwaard) een bijeenkomst met als centraal thema “Fruittelers op zoek naar een beter rendement”. Iedereen is welkom ! Op het programma staat een reeks van interessante sprekers. Een uitnodiging, het gehele programma en informatie over de kosten en de wijze van aanmelden kunt u vinden op link pdf. Aanmelden is eenvoudig: een simpel mailtje naar [email protected] volstaat.

De erkende Vlaamse wijnbouwexpert Geurt van Rennes (Runkster Höfke/Benevit) zal met zijn inspirerende presentatiestijl ongetwijfeld met heel veel enthousiasme de mogelijkheden voor wijnbouw in de lage landen presenteren. Die zijn er in ogen van Geurt zeker mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Er valt veel te leren met de grote fouten die door eerdere Nederlandse wijnbouwers zijn begaan. Voor degenen die bij voorbaat roepen dat er geen mogelijkheden zijn voor het produceren wijn bij ons, is het goed alvast de positieve ervaringen van de wereldberoemde wijngoeroe Richard Smart en Van Rennes te bekijken op: benevit.org

Door de grote belangstelling en kansen voor zonnepanelen is Ron Hutten van Solar Duurzaam Energie gevraagd de mogelijkheden en het verwachtte rendement van zonnepanelen op bedrijfsgebouwen te komen toelichten. Verschillen in bijvoorbeeld convectors die de door de panelen opgevangen zonenergie omzetten in stroom blijken cruciaal te zijn. Leven van de wind is met een zonnepanelen geen mogelijkheid maar leven van de zon is toch wel een goed alternatief.

Als je ooit het TV-programma “Ik vertrek” ziet dan weet je dat emigratie niet bij voorbaat succesvol is. Toch lokt voor veel fruittelers het telen in het buitenland omdat simpelweg het telen van appels in Nederlands in één van de duurste productielanden ter wereld en het vervolgens verkopen door een weinig optimale afzetstructuur voor vaak veel lagere prijzen dan in omliggende landen verkopen wel tot een herbezinning bij ondernemers moet leiden. Adviseren over emigratie en semigratie is een vak apart. Jeroen Geerts is een ervaren adviseur van Nederlandse land- en tuinbouwondernemers die een tweede bedrijf starten in of emigreren naar het buitenland. Hij is partner bij Geerts & Van Spijk; een adviesbureau al jaren gespecialiseerd in de gehele en zeker ook de financiële begeleiding bij (Nederlandse) ondernemers in het buitenland. Pieter van Rijn van vruchtboomkwekerij Van Rijn-de Bruyn BV zal over zijn ondernemerservaringen sinds begin negentig jaren als boomkweker/fruitteler in Polen en later in de Oekraïne vertellen. Een unieke mogelijkheid om een kijkje in de keuken van een geslaagde ondernemer in Oost-Europa te nemen.

Afzet blijft de gemoederen bezig houden. Het lezingenblok afzet zal ingevuld worden door de bekende Gerard Poldervaart van het European Fruit Magazine (EFM) en management consultant Eric van der Louw (Nehem Consultancy). Gerard zal aanwezigen proberen te prikkelen op basis van zijn internationale ervaringen. Eric van der Louw (Nehem) is een zeer ervaren management consultant/organisatie-adviseur in een groot aantal sectoren, zoals bijv. de automobielbranche en schilderswezen, Sinds een enkele jaar is hij deels samen met WTE Fruitadvies, actief aan de slag door advieswerk rond TVC, NFO/PG Peer en TVX (Xenia) met afzetproblematiek in de fruitteelt. Met zijn frisse visie en aanpak die echt tot stappen voorwaarts leiden, is zo’n lezing door een ervaren buitenstaander interessant voor iedereen in de gehele tuinbouw.

Wouter van Teeffelen houdt zelf als fruitteeltteeltadviseur een presentatie over de ervaringen met mechanische snoei en dunnen. Hij benadert het vanuit een management- en bedrijfseconomische perspectief. Het is wel duidelijk dat de trend van mechanische snoei en dunnen niet meer verdwijnt uit de Nederlandse fruitteelt. Wouter behoort tot de adviseurs die niet bij voorbaat een sceptische houding tegenover mechanische snoei inneemt maar wil ook waken dat in een te weinig kritische houding kwaliteitsproblemen door mechanisch snoeien worden verdoezeld. Wouter gaat in op de randvoorwaarden om mechanische snoei wel tot succes te leiden. Dit om slechte resultaten, zoals in 2011 te vaak het geval was in mechanisch gesnoeide percelen, te voorkomen. Na twee leerjaren begint de juiste strategie steeds duidelijker te worden.

Social media is hot maar velen in de fruitsector doen er niets of heel weinig mee. Als actief twitteraar houdt Wouter een lezing over ervaringen met social media in de fruitteelt. Hij houdt aanwezigen een spiegel voor om juist niet af te gaan op de meningen van velen die beweren dat social media niets of weinig toevoegen. Hij zal aanwezigen prikkelen om iedereen met klantcontacten bewuster te maken met de echte kansen die social media bieden.

Het programma biedt voldoende ruimte om met de inleiders in gesprek te gaan en met collega’s uit de fruitteeltsector bij te praten. Het programma voorziet in een maaltijd tussendoor.

Meer informatie: Wouter van Teeffelen, Fruitteelt.info / WTE Fruitadvies, tel. 06-38410771,   [email protected]

Lees ook:Wijn, handel en Social Media
Lees ook:Uitreiking scriptieprijs tijdens de Perswijn Winterproeverij te Wassenaar
Lees ook:Vindict’s oprichter Weinakademiker
Lees ook:Links: Catavino
Lees ook:‘Going Social: de Travel Trend 2012′?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>