Italiaanse culinaire en vineuze specialiteiten uit Novara

Novara promotieweek wordt afgesloten in het Amsterdamse Hilton

Novara, provincie Piemonte! Wat een opkomst in het Hilton aan de Apollolaan, wie zijn wie en wat doen ze? Ik vind het wel spannend! Nicoletta Brondi, secretary general  van de Camera di Commercio Italiana per l’Olanda komt me tegemoet en heet me hartelijk welkom.  Snel verzamelt ze wat brochures en folders voor mij, zodat ik ter plaatse al wat kan schrijven en bloggen. Nog enkele minuten en een korte Piemonte presentatie gaat van start. Piemonte? Eh Novara!

Extra cachet aan het  geheel door de (onverwachte?) verschijning van de Italiaanse Ambassadeur Signor Francesco Azzarello. Hij doet de aftrap. En verzekert ons dat we fantastisch zullen eten, ‘in an exceptional way!’. Zelf eet hij overigens wel ergens anders

De zaal ziet er prachtig uit. Strak, veel  glaswerk, veel waxinelichtjes. Ja, mijnheer Roberto Payer, al jaar en dag heer en meester in dit Hilton, weet als geen ander het gastvrijheidsgevoel te vertalen in  de ware beleving! Ik las dit eens over hem: “Hij ademt dezelfde passie en charme die voelbaar is in alle medewerkers van het hotel. Zijn kinderen. De portier bij de deur, de vrouw van de housekeeping die het knoopje aan kwam naaien, de jongen achter de bar, de kok van het ontbijtbuffet. Dezelfde charme en passie van de espressomachine en alle cadeautjes op de kamer.[1] Het is werkelijk waar.

Een tolk vertaalt wat de president van de Camera di Commercio Novara presenteert. Hij spreekt natuurlijk prachtig Italiaans, maar er is geen woord Engels of Nederlands bij. Heel duidelijk is wel, dat deze provincia di Novara veel goede  producten voortbrengt. Prettige bijkomstigheid: ze zijn alle verwerkt in een uitnodigend Italiaanse diner.

Hiervoor zijn zowaar twee Chefs afgereisd uit Novara. Een ervan is Gianpiero Cravero , een gepassioneerd, humoristisch man. Hij geeft me zijn kaartje. Ik ga er met ME naar toe, in de herfst bedenk ik ter plekke. Morgen vliegen ze terug, maar vanavond hebben ze hun roots laten spreken. In de Tartare di Fassone, de Vitello Tonnato en de Salumi Nostrani. De Carpaccio di Fassone Piemontese con funghi porcini freschi, saglie di Toma del Mottarone, de Cestino di Sfoglia con fonduta di Bettelmat.

Dat, dat waren de starters! Daarna serveerden de koks zelf  Risotto en  Polenta, Carnaroli al Ghemme e Toma del Mottarone. Ik ben dol op risotto, dus het moge duidelijk zijn waar ik het meest van genoot. De Risotto of de  Tapulone con Polenta. Nou, vooruit, een klein stukje dan.

Ik moet denken aan Riso amaro, de beroemde film, ook ooit opgenomen in Noord-Italië volgens mij.

Bij de gerechten wordt er volop water geschonken, maar tevens de wijnen Podere ai Valloni S.N.C. Dott.Catrina Zellioli zelf is aanwezig. Een jonge, leuke meid.

Wijnen van nebbiolo en vespolini druiven. Vol en krachtig.

We horen dat 60%  van de gorgonzola uit het Novaradistrict komt. En natuurlijk kan de “Assagi di Gorgonzola Dolce e Piccante” niet achterwege blijven. Waarna de avond uiteindelijk eindigt met ‘Piemonte nel Piatto’, een selectie Italiaanse zoetigheden uit Novara.  Daarbij een passito uit 2007 geserveerd, mooi goud-oker, maar wel heel erg zoet…

Laat de producten voor zich zelf spreken!  Dat zeiden Nicoletta Brundi en Roberto Payer, de laatste is overigens de voorzitter van de Camera di Commercio Italiana per l”Olanda.

Wel, ze hebben niets teveel gezegd.

 

 [1]  Vincent van Dijk (2011), Amsterdam slaapt

Lees ook:Piemonte naar ieders smaak
Lees ook:Vierde Italiaanse cursus voor sommeliers
Lees ook:Zoete wijn of rode wijn bij de Gorgonzola met peer
Lees ook:In de kom van de Alpen en de Dolomieten
Lees ook:Stellenbosch, Big Easy

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Italiaanse culinaire en vineuze specialiteiten uit Novara

  1. Marja van Beek Auteur

    ha Elisabeth, bedankt voor alle tips! super. die persreis is mij dan helaas voorbij gegaan! Jammer :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>