Mag ik een zoete witte wijn?

Zoete witte wijn?

 

Dit weekend op een proeverij hoorde ik het weer…

Mag ik een zoete witte wijn?

Ik begin dan altijd spontaan te lachen.

Meestal is het een jonge man die erg geinteresseerd is in wijn, die zijn jonge vrouw of vriendin heeft meegenomen.

Maar die vrouw wil helemaal geen zoete witte wijn…

En die vrouw vraagt dan wel naar een zoete witte wijn. Omdat ze niet beter weet.

Ik hoorde het dit weekend weer op een proeverij en bedacht dat ik die vraag eigenlijk op iedere proeverij wel krijg. En ik neem er zelfs speciaal een wijn voor mee. Ik heb het dan over algemene proeverijen, niet specifieke hobbyisten of zo.

De wijn die ik altijd meeneem is een frisse Chardonnay.

Dan zeg ik altijd, proef deze eens. En vaak vinden die dames hem dan lekker en dan druk ik ze op het hart om NOOIT meer een zoete witte wijn te vragen, maar een Chardonnay. Veel veiliger in bars en restaurants dan zoete witte wijn. Dan krijg je meestal meuk.

Probeer het maar eens!

Lees ook:Bijzondere witte wijn ontdekken
Lees ook:Sauvignon of chardonnay?
Lees ook:Chardonnay 100 jaar in VS
Lees ook:Hoe bestel ik wijn in een restaurant?
Lees ook:Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Mag ik een zoete witte wijn?

 1. Dirk

  Tja, zolang je maar deskundig genoeg bent om te weten dat als je zoete witte wijn wil, en je vraagt Chardonnay, dat je dan getrakteerd wordt op een droge wijn. Fris, misschien fruitig maar niet zoet in elk geval.
  En als je zoals ik alleen van zoete rode of witte wijn houdt,ben je niet blij met zo een alternatief.
  Inderdaad, je moet in restaurants voorzichtig zijn.
  Zelf drink ik graag de King David Muscat (witte)wijn. Zeer zoet en een echte aanrader.
  Ook de zogenaamde Eiswein is erg lekker.
  Nee, voor mij dus geen Chardonnay.

    /   Reply  / 
  1. Jaap

   Een Eiswein? Gemaakt van de Eis-druif?

   Wat een onzin dat een Chardonnay niet zoet kan zijn. Wat dacht je van een laatgeoogste Hautes Cotes de Beaune, zoals die van François Charles & Fils, da’s gewoon 100% Chardonnay hoor.

   Dat van die ‘zoete witte wijn’ en dan Chardonnay geven heb ik laatst ook gedaan – een un-oaked Argentijn voor rond de 4 euro – superwijntje, ging erin als limonade ,-) Wat ze kennen is Liebfraumilch, Caneï of dergelijke rotzooi…

     /   Reply  / 
 2. J.W. Goedkoop

  Wat een vreselijk snobistisch gezeur van Jaap (en ook van Hans). Ik vind Canei, Liebfraumilch, Moscatel e.d gewoon lekker en een Chardonnay meestal ronduit smerig (uitgezonderd de meeste -zoete-Chardonnay’s uit Australie). Ik begrijp ook niet dat hij zijn smaak superieur acht en voor anderen wil bepalen wat ze moeten drinken.

    /   Reply  / 
 3. Jaap

  J.W. is de perfecte representant van het volstrekte onbegrip dat Nederlanders in het algemeen hebben van zo’n prachtig natuuurproduct als wijn. Ten eerste: Canei is geen wijn! Liebfraumilch is helaas wel wijn en het heeft de reputatie van de grote Duitse witte wijnen en dus de hardwerkende op kwaliteit gerichte wijnboeren jarenlang veel schade berokkent. Gelukkig is de situatie aan het verbeteren. Moscatel is geen wijn maar een wijdruif, waar verschillende wijnen van gemaakt kunnen worden, net als van een Chardonnay druif. Ten tweede, zeggen: “ik houd van Moscatel” of “ik lust geen Chardonnay” is dus klinkklare onzin en laat de beperking zien waar veel Nederlanders mee kampen.
  Mensen, besteed toch een paar dubbeltjes meer en drink echte kwaliteit! Dan maar wat minder hoor…

    /   Reply  / 
 4. jack

  probeer eens een flesje bordeaux bergerac of moelleux. Zacht zoete wijn uit een fatsoenlijke wijngebied. Speciaal voor mensen die een chardonnay of chablis niet kunnen waarderen. Over smaak valt niet te twisten, gewoon proberen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>