In Italië gruwelen ze ervan dat veel Nederlanders nog steeds wijn uit Chianti associëren met de bijna uitgeroeide rieten mandfles met de makkelijk te drinken, alledaagse, lichte rode wijn.
Het tegenwoordige aanbod van rode wijnen uit deze streek is namelijk van hoge kwaliteit.
Eén van de verantwoordelijke partijen hiervoor is het Consorzio del Marcho Storico, bekend van de zwarte haan op het etiket van de flessenhals. Dit consortium heeft zich sterk gemaakt voor de appellation ‘Chianti Classico’ door het beschermen van de herkomstnaam en het opstellen van allerlei voorschriften en regels.
Classico heeft echter alleen betrekking op het gebied waar de wijn geproduceerd mag worden, aan de wijn zelf is steeds minder classico te ontdekken. Traditionele druivensoorten als de Canaiolo, Malvesia nera en Colorino maken plaats voor de uitheemse Cabernet Sauvignon en Merlot als flesgenoten van de verplichte minimale hoeveelheid van 80 % Sangiovese. Daarnaast worden de wijnen steeds voller en krachtiger, en bevatten ze steeds minder zuren, een typisch en onderscheidend kenmerk van de Chianti.
Wellicht is het daarom tijd voor er een nieuw label voor producenten die nog wel de klassieke Chianti maken. Maar dan moeten ze nog wel even brainstormen over een naam. Want Chianti Classico Classico past hooguit op een mandfles…
Lees ook:10 t/m 16 september: Chianti Classico Week
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Brunello di Montalcino uit Toscane
Lees ook:Een klassieker uit “De magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips”
Lees ook:Ruffino Chianti
Ik ben op zoek naar chiantiwijn nog gebotteld in een mandfles. Hoe kom ik hieraan?? Richard.
Ik ben gek op de Chanti! Heel veel mensen denken inderdaad dat deze kwalitatief een stuk minder is dan dat hij nu is. De wijn is zo veel vooruit gegaan de afgelopen jaren!
Absoluut! Niets beter dan een lekkere Chanti bij mijn biefstukje!