Rubriek: Wijngaard en kelder

Druiven, wijnbouw, wijngaarden, wijnmaken: je leert een boel in deze rubriek.

Open dag Nederlandse wijngaarden

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011 de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek maar sinds een aantal jaar hebben wel degelijk een aantal zeer veelbelovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken. Een aantal wijngaardeniers

Lees verder...

Sangiovese in de Languedoc

Het klimaat verandert, en wijnbouwers in vele delen van de wereld zijn op zoek naar druivenrassen die enerzijds beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld droogte, anderzijds zeer productief zijn. In Australië wordt daarom steeds vaker naar Italiaanse druivenrassen gekeken. Barbera, sangiovese: er wordt volop aangeplant en geëxperimenteerd.

Lees verder...

Lesje Port [Persbericht]

Graham’s is één van de grote merken in port en behoort kwalitatief tot de top. Het bedrijf stuurde deze week een persbericht rond, dat prima samenvat wat voor soort port er allemaal is. Bovendien staan er leuke tips in voor momenten waarop je port kunt drinken, ook in de zomer!

Lees verder...

Snoeiafval wordt brandstof

Om de CO2-uitstoot te beperken hebben de wijnboeren in de Champagne al een lichtgewicht fles geïntroduceerd, en hergebruiken ze 91 procent van het afwater op de wijnbedrijven. Het volgende project heeft te maken met snoeiafval.

Lees verder...

Vanavond bij de Keuringsdienst van Waarde: Wijnfraude

Voor de 150ste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde duikt het programma vanavond in wijn. Volgens een anonieme  tipgever  is veel wijn nog geen wijn als het ons land binnenkomt. Het is druivensap, waar water bij gedaan wordt. Een sterk verhaal, dat de Keuringsdienst gaat ophelderen.  De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van

Lees verder...

Riesling 2011

Het blijft toch een wondertje: de dorre wijnstok die in de lente weer uitloopt. Het heeft mijn Rieslingstok dit weekend eindelijk ook behaagd in actie te komen. Ik kan er keer op keer naar kijken….

Lees verder...

Californië gaat strijd aan met druivenworm

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw heeft een bedrag van bijna 17 miljoen dollar ter beschikking gesteld om maatregelen te treffen tegen de verdere verspreiding van de druivenworm (Latijn: lobesia botrana, Frans: eudémis) in de wijngaarden van Californië.

Lees verder...

Spannende druiven – trousseau

Een van de charmes van wijn kopen op je vakantieadres is de kans om bijzondere druiven te treffen. Zo haalden wij vorig jaar uit de Jura onder andere een aantal flessen van de rode locale druif  trousseau. Van trousseau maken ze heerlijk fruitige wijnen, met niet al te veel alcohol en prettige tannines. Een Trousseau

Lees verder...

Maak je eigen – biologische – wijn

De vraag naar biologische wijnen stijgt, en daar wordt al slim op ingespeeld. Vanmorgen trof ik op internet een aanbieding van biologische druiven, speciaal voor hobby-wijnmakers.  Zodat je later dit jaar zelf je biologische wijn kunt maken.

Lees verder...