Rubriek: Wijngaard en kelder

Druiven, wijnbouw, wijngaarden, wijnmaken: je leert een boel in deze rubriek.

Masterclass wijngaardbeheer door Richard Smart

Voor gevorderde wijnliefhebbers die hun kennis over de wijngaard willen aanvullen is er komende week een boeiende masterclass. Dr Richard Smart, bekend van onder andere het  boek Sunlight into wine, houdt op vrijdag 9 september in Wijnkasteel Genoels Elderen een workshop over de impact van de klimaatsverandering op de wijngaard en de invloed op de

Lees verder...

Voorlichting over bio in de wijngaard

Zijn biologisch geproduceerde wijnen gezonder dan reguliere wijnen? Is er een trend richting biologische wijn merkbaar onder consumenten? Hoe zit het met de schimmelresistentie van de druiven? Vijf leden van de Duitse oppositiepartij CDU in de deelstaat Baden-Würtemberg hebben antwoorden gekregen van de minister van Landbouw Alexander Bonde. Deze antwoorden gaf hij niet zomaar op

Lees verder...

Wat wordt de oogst 2011 voor Nederland?

De regen en de weinige zondagen doen niet echt vrolijk stemmen voor een goede Nederlandse oogst. De wijnboeren zelf heb ik er nog niet over gesproken, maar in de Stentor van vorige week stond een bericht over de wijnboeren in het Vechtdal, in het oosten van het land.

Lees verder...

Wanneer begint de oogst?

  Een mooie stukje uit de Nieuwsbrief voor consumenten van het Wijninformatiecentrum, over het bepalen van het tijdstip van de oogst. Hoe bepaal je als wijnboer wat het optimale moment van rijpheid is om je druiven te plukken? Je kunt het suikergehalte meten, in de wijngaard zelf met een refractometer – een apparaat om het

Lees verder...

Oogst in Frankrijk toch al begonnen

Hier en daar is in Frankrijk de oogst 2011 toch al begonnen of begint dit weekend. In Bordeaux wordt al geoogst in Sauternes, in de Champagne mogen druiven in gebieden met microklimaten waar de druiven wat vroeger rijp zijn vanaf zaterdag 19 augustus geoogst gaan worden. De voorspellingen dat dit in de Champagne de vroegste

Lees verder...

Clairet versus Rosé

In Bordeaux maken ze rood, wit, zoet, bubbels, rosé én clairet! Wat is dat precies clairet? De Engelsen gebruiken nog steeds het woord claret, en inderdaad heeft het daar enigszins mee te maken.

Lees verder...

Eerste druiven in Europa geoogst

Het leek er even op dat 2011 over het algemeen een zeer vroege oogst ging krijgen. Zowel in de Champagne als in andere wijngebieden werd in juni geroepen dat de oogst de vroegste ooit zou zijn. Navraag in Frankrijk deze zomer geeft inmiddels een ander beeld. In de Bourgogne is de stemming bedrukt en somber:

Lees verder...

Champagneboer mag 20% meer oogsten dit jaar

In de Champagne is het dit jaar toegestaan de opbrengsten per hectare met 20% te verhogen. De CIVC (Comité interprofessionnel des vins de champagne) heeft hiertoe besloten in een poging vraag en aanbod van champagne en de prijzen van de beroemde drank te reguleren.

Lees verder...

Vreemde druiven: koshu

Wel eens van koshu gehoord? Ja, het heeft te maken met wijn. Wijn uit Japan zelfs! Koshu is een inheemse druivensoort die al sinds de middeleeuwen in Japan voorkomt. Hij is daar gekomen via de bekende Zijderoute, vanuit Eurazië. Sinds eind 19e eeuw word er ook serieus wijn van gemaakt, op de ‘klassieke’ manier.

Lees verder...

Druivenplukken op Domaine de Marotte

Wil je druivenplukken dit jaar? Lees dan bijgaand bericht van Daan en Elvire van Dijkman goed! “Ons domaine kent 28 ha druiven. Wij kiezen ervoor om alles met de hand te oogsten. Dit kan ook omdat we meerdere verschillende rassen telen die niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn.

Lees verder...

Open Dag Nederlandse wijngaarden

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011 de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek, maar we hebben inmiddels wel degelijk een aantal veelbelovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat smakelijke wijnen produceren.

Lees verder...

Hoe heet deze tang?

Een vraag in mijn mailbox: hoe heet dit tangetje precies? Ik weet het antwoord niet, maar iemand van jullie misschien wel. Het bijschrift luidde ‘Les in plieren’. Het zou dus iets als een pliertang kunnen zijn . Maar graag jullie input! 26 juni 2011: Inmiddels heb ik vernomen dat zoiets een bindtang heet!

Lees verder...