Behoort de toekomst van de wijn aan de landen van het Zwarte-Zeegebied?

Vandaag slaat de Bulgaarse wijn een enkele richting in, die van de kwaliteit. Bulgaarse wijnen winnen steeds meer gouden medailles op prestigieuze internationale concoursen. De Nederlandse wijnliefhebbers kunnen nu ook genieten van  deze uitgekozen Bulgaarse kwaliteitswijnen dankzij Bulwijn.

De recent opgerichte Bulgaarse wijnmakerijen maken gebruik van de modernste uitrusting die aan de hoogste Europese normen voldoet. De druiven worden in eigen wijngaarden met beperkte opbrengst geteeld om maximale kwaliteit te realiseren. Na herhaalde selectie worden de druiven door middel van de zwaartekracht getransporteerd in tanks voor verdere bewerking. De vinificatie gebeurt volgens een klassieke methode in RVS tanks en Franse eiken vaten. De wijn veroudert in nieuwe Franse barriques bij strikte regulering van de vochtigheid en de temperatuur. Men krijgt vaak advies van wereldbekende vinologen als Michel Roland. 

Bulgarije ligt in het centrale gedeelte van het Balkanschiereiland. Door zijn aardrijkskundige ligging is het een van de vroegst bevolkte gebieden van Europa. Drieduizend jaar  vóór Christus stichtten de Thraciërs hier hun staat en legden de grondslagen voor de wijnbouw in die streken.

Bulgarije bevindt zich op dezelfde breedte als de meest beroemde wijnstreken in de wereld. Het klimaat, het reliëf en de bodems zijn uiterst gunstig voor wijnbouw en wijnbereiding. Het klimaat is gematigd met warme zomers en relatief koele winters. In de zuidelijke gebieden van het land is het klimaat vergelijkbaar met het klimaat van de mediterrane landen en in het oostelijke gedeelten is het sterk beïnvloed door de Zwarte Zee.

De wijnbouw is verspreid over het hele land, men kent vijf wijnbouwregio’s: noordelijk, oostelijk, zuidelijk, zuidwestelijk en Onderbalkans. Elke van die regio’s heeft zijn specifieke kenmerken waaraan ook de grote variatie van wijndruivenrassen te wijten is. De voor al de regio’s karakteristieke warme zomer laat de druiven hun volledige rijpheid bereiken terwijl de berghellingen uitstekende voorwaarden voor wijnbouw aanbieden. In het land worden internationaal bekende druivenrassen geteeld: Cabernet Sauvignion, Merlot, Malbec, Syrah, Cabernet Franc, Sangiovese, Pinot Noir, Petit Verdot, Tempranillo, Chardonnay, Sauvignion Blanc, Viognier Muskat en vele andere typisch Bulgaarse rassen als Mavrud, Rubin, Melnik e.a.

 

Mavrud is een traditioneel Bulgaars rood wijndruivenras. Het is een van de oudste en beschouwd als een van de waardevolste plaatselijke rassen van de hoogste kwaliteit. De wijn Mavrude heeft een diepe robijnrode kleur, voldoende gehalte van tannines en zuren en een specifieke en heel aangename geur met tonen van bramen en rijpe moerbeien. Deze wijn ontwikkelt zich voortreffelijk in contact met eikenhout waardoor hij een rijk, complex aroma en een diepe, harmonische smaak verkrijgt. De Mavrud wijnen hebben een goed verouderingspotentiaal.

Het druivenras Rubin is ontstaan door de kruising van de Syrah en de Nebiolo. De wijnen onderscheiden zich door hun donkerrode kleur, extraheerbaarheid en goede, harmonische smaak met nuancen van bosbessen, bramen en viooltjes. De wijnen hebben een goed verouderingspotentiaal.

Melnik is een laat rijpend ras, dat in kleine hoeveelheden uitsluitend in Bulgarije geteeld wordt. De jonge wijnen onderscheiden zich door hun verzadigde kersenkeur, intensieve geur waarin de kersentoon domineert, voldoende diepte en karakteristieke, pikante wrangheid. Ze ontwikkelen zich heel goed in contact met eikenhout. De belegen wijnen van dat ras vallen door een rijk, complex aroma op waarin interessante tonen van tabak en leer voelbaar zijn. De smaak karakteriseert zich met bewaarde frisheid en zachte wrangheid.

Bulwijn is de vertegenwoordiger voor Nederland van enkele van de meest gerenommeerde Bulgaarse wijnkelders. Het bedrijf concerteert zich op de persoonlijke selectie van internationaal erkende wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze staan online te koop op www.bulwijn.nl waar u ook een nadere specificatie van elke wijn kunt vinden.

Lees ook:Wijnbouw rond de Zwarte zee
Lees ook:Bulgaarse wijnen in Venlo
Lees ook:Nieuwe appelation: Cote d’Hollandais
Lees ook:Nieuwe druivenrassen toegestaan in Frankrijk
Lees ook:Open Dag Nederlandse Wijngaarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>