Verslag uit de wijngaard 23: De oogst in Nederland

Oogstverslag wijngaard DE LINIE 2007

De druivenpluk is bij De Linie in Made,zoals de foto laat zien nog nooit zo vroeg begonnen.

Dat is overigens een extreem vroeg rijpend ras. Een van de vele zeven rassen.

De laatste oogst was op zaterdag 6 oktober. De Pinot Noir.

Normaliter vindt dit eind oktober, begin november plaats. Dank zij het zeer warme weer in april stonden de druiven medio mei al in volle bloei. Vier weken eerder dan gebruikelijk. Helaas was juni en juli erg vochtig en groeizaam.

Niet alleen voor de druivenplanten maar ook voor de schimmel Peronospera; ook wel valse meeldauw genoemd; hetgeen mij dan ook zeer veel werk bezorgde. Door de weelderige groei en het klamme ziekelijke weer was dit jaar de omstandigheid voor peronospera ideaal. Veel werk had ik dan ook met het verwijderen van overdadige scheuten en bladeren. Door te zorgen voor een luchtige begroeiing droogde het gewas tussen de buien snel op, zodat de schimmelsporen geen kans kregen uit te lopen.
De foto toont dus ook een gezonde bladgroei.

Een voorwaarde voor het uitlopen van de sporen van deze schimmel is een aantal uren nattigheid. Gelukkig waren de maanden augustus en september in Made droog. Doordat de druiven een maand eerder aan de afrijping begonnen stonden ze dus ook veel langer in het daglicht en er dus sprake was van meer fotosynthese. Ook al liet de zon nogal eens verstek gaan.

De oogst is dus in tegenstelling tot 2006 zeer rijkelijk en van zeer goede kwaliteit. Zeer gezond. Totaal geen botrytis; hoog in het suiker en laag in het zuur. Suikergehalten van 21 gew %; ofwel ongeveer 90 graden Oechle waren dit jaar gebruikelijk, hetgeen zonder extra suiker toevoeging een wijn oplevert van ongeveer 11 % vol.

Er verschenen afgelopen tijd nogal eens rampberichten omtrent meeldauw uit het buitenland, maar daar heeft De Linie dit jaar geen last van. Doordat het in Nederland nog al eens nat is ben ik erg allert op schimmelgroei, zodat dit jaar toch een geredde oogst opleverde.

Wat dat betreft een ervaringsvoordeel in vergelijking met wijngebieden waar het doorgaans droog en heet is. Volgende oogsten zullen aantonen dat het klimaat zich werkelijk wijzigt?
Momenteel staat de rode wijn in zijn tweede gisting.
De witte en rosé is uitgegist maar staat nog op zijn gist.

Met vineuse groet,
Marius

Wijngaard De Linie
Marthe en Marius van Stokkom

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 30
Lees ook:Wat is Eiswein?
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Juli in Nederland
Lees ook:Nederlandse wijngaard in opstand tegen chaptalisatie
Lees ook:Verslag uit de wijngaard: Augustus in Frankrijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verslag uit de wijngaard 23: De oogst in Nederland

  1. yonkly profile

    Are you aware that this blog does not render properly in opera8

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>