Rubriek: Wijn bij het eten

Zoete wijn of rode wijn bij de Gorgonzola met peer

“Gorgonzola: de 3e favoriete kaas van Italië Het gaat goed met de Italiaanse blauwschimmelkaas Gorgonzola. Jaarlijks wordt in Italië zo’n 500 miljoen kilo Gorgonzola geproduceerd. Zowel de consumptie in Italië als de export neemt toe. Na Grana Padano en Parmigiano Reggiano is Gorgonzola de meest geproduceerde kaas van Italië.” Ik lees dit vanochtend  op het

Lees verder...

Wijn, een vegetarisch voorstel

“Marja, wanneer ga je nu eens iets met wijn en vegetarische gerechten doen?” Niet één keer, maar wel tien keer is het me gevraagd. En nu…. Nu ga ik er iets aan doen. Eind januari start ik met een masterclass over vegetarische gerechten en wijnen. Hoe ga je daar mee om, hoe combineer je, hoe

Lees verder...

Bubbels voor bij het Gourmet

“Gourmetten, gezellig tafelen voor iedereen”, lees ik op de website “van Oosters tafelen met een Hollandse twist”  waarna ze een bijzonder uitgebreide Gourmetbeschrijving geven. “Start altijd met goed vlees”, zeggen ze, nu dat lijkt me evident , eventueel in de marinade! Daarnaast verse vis, brood als bijgerecht, groente, fruit, kakelverse eieren en lekkere kleine pannenkoekjes!

Lees verder...

Overjarig Gouds past bij heel veel wijnen

“Een overjarige Goudse zo prachtig als deze kan heel wat hebben. Wit en rood, droog en lichtzoet. Hij is flexibel en vergevingsgezind, maar de lekkerste combinaties zijn toch die met complexe wijnen die net als de kaas mooie rijpingstonen hebben.”   Al concluderend, besluit  Anda Schippers hier haar kaas-wijnzoektocht mee, een kaasexperience die ze samen

Lees verder...

Wild eten – wijn drinken in de Achterhoek

  Mooie wildmanifestatie in de Achterhoek!  Doe Eens Wild! In 2012 is het voor het 32ste achtereenvolgende jaar dat de (hotel-) restaurants het spotlicht op najaar en winter en de Achterhoek richten. Dan kan er namelijk bij 27 restaurants genoten worden van een keur aan wildgerechten uit eigen tuin, de Achterhoek. Om Wild eten in

Lees verder...

Gosse Hollander: “Sommelier”

Rennend, half struikelend over mijn afgegleden sjaal, glij ik het perron op en zo de trein naar Amsterdam in! Pfff, weer gehaald. Onbegrijpelijk zou ME zeggen, hoe jij toch altijd alles op het allerlaatste moment weet te doen:) Enfin, onderweg naar Amsterdam. Genieten! Ik heb wat met die stad, het zwerven over de grachten, het

Lees verder...

Kaas en wijn is niet zo makkelijk

“Maar ik vind rode wijn altijd veel lekkerder bij kaas!” ‘t Ja dat is één van die veel gehoorde uitspraken in de wijnwereld die staan als een klok. Net zoals ‘het gezegde’ (helaas in veel restaurants nog steeds) “wilt u eeen lekkere port bij uw kaasplankje?” Jammer, men doet zich veel te kort, de kaas-wijnwereld

Lees verder...

Barolo en pasta…met truffel!

Cantina Francone 
Gelegen in Neive, tussen de prachtige heuvels van de Barbaresco wijngaarden in de Langhe. De Cantina is een echt familiebedrijf, waar de passie voor wijn is overgedragen van vader op zoon en waarvan de oorsprong inmiddels 5 generaties terug gaat tot 1892. De filosofie van de familie Francone is wijn maken in de

Lees verder...

Bonterra’s Zinfandel!

Vanavond koken we naar de wijn toe. Dus niet eerst het gerecht bedenken, daar de wijn bij uitkiezen! Maar dit keer werken vanuit een heel andere invalshoek! Koken vanuit de lijn van de wijn. Daarvoor moet je je natuurlijk wel even in de wijn verdiepen! Hoe belangrijk het is, dat een slok past bij de

Lees verder...

Tot ziens Ilja, bedankt!

Voorbij, het is voorbij. Ilja Gort is klaar met de serie ‘Wijnaangort’! Alles is er wel over gezegd,  van afgezeken, neergesabeld en uitgespuugd tot interessant, leuk, bijzonder en grappig! Laat ieder voor zichzelf bepalen, zonder stigmatiserend te zijn, wat hij of zij ervan gevonden heeft. Eh… dat lijkt mij tenminste. Gisterenavond laat, ‘t ja, want

Lees verder...

Wijn voor notentaart maar ook voor blauwschimmel

Mistflarden als flinterdun wazig spinnenweb door de wijngaarden. Het water uit de rivieren zoals de Bodrog zorgen voor dampigheid. Samen met het gegeven dat  in Hongarije, specifiek in Tokaj een lang en warm najaar jaarlijks terugkomt, schetst ons dit het décor voor de majestueuze zoete wijn: Tokaj Aszú. Wijn die staand op de fles rijpt! Wijn

Lees verder...

De wijnklas van 2003

In  2003 had ik een bijzonder leuke klas op de hotelschool waar ik lesgaf. Zo’n klas die je jaren later nog op het netvlies hebt en waaruit  je veel studenten nog steeds bij naam kent.  De young-professionals van toen,  inmiddels allemaal student-af  en tot werkende klasse verworden. De wijnmodule die ik voor ze ontwikkeld had,

Lees verder...

Veel besproken ganzenlever

Ganzenlever, eendenlever, het blijft de gemoederen van de mensheid bezig houden! Aan de ene kant zeg ik terecht, dieronvriendelijke producten moeten niet door ons verorberd worden.  Hoe hard is het leven niet als je gans bent en je voedsel met een trechter in keel in geschoven krijgt. Verschrikkelijk. Maar… er bestaat toch ook ganzenlever van

Lees verder...

Wijnproeverij-kaasproeverij

Het Wijninstituut is als altijd volop bezig met wijn en ook in de komende maanden worden zoveel mogelijk leuke activiteiten met het wijnthema georganiseerd! één ervan springt er voor mij direct uit,  de wijn-kaas proeverij die door wijnprofessional Rien van der Meulen in Rotterdam gegeven gaat worden! Daar moet ik bij zijn! “Het zat al enige

Lees verder...

Fine Wine & Vintage Port

Een spannende wijndag vandaag voor ons! En wel heel speciaal voor onze kinderen. Want ‘hun wijnen’ zijn vandaag ter veiling gegaan! ‘t Ja, toen we 19 jaar geleden met onze verzameling Mouton Rothschild wijnen begonnen,  leek deze dag nog ver, heel ver in de toekomst! Maar ja, zoals dat gaat met ‘toekomst’, voordat je het

Lees verder...