Rubriek: Wijn bij het eten

Wijnspijs dineren op locatie

Soms word je ‘verwend’ met de meest mooie, onverwachte opdrachten! Zo kreeg ik net een topper voor komende maanden binnen, vorige week maandagavond kreeg ik een hele spannende voor diezelfde week op vrijdag binnen! Organisatie van een Private Lunch! Geen probleem. Niet alleen blog ik graag, maar gewoon met beide voeten in de klei staan,

Lees verder...

En de wijnwereld blogt voort…

Dit weekeinde kwam ik zoveel nieuws tegen, zoveel mooie blogs, dat ik ze graag wil delen. Dus: start de week met een duik in de verzamelde wijnblogs van de wijncoach   Zoals de NZ blog van Bill Zacharkiw in de Montrealgazette.com waarin de grootsheid van Nieuw Zeeland verklaard wordt! (Ik heb het zelf pas nog

Lees verder...

Champagne tijdens het Amsterdamse Brunchweekeinde

Brunchen in januari, een verlate Nieuwjaarsbrunch of een vervroegde Valentijnsactie. Het maakt niet uit, in het Amsterdamse kun je je hart ophalen in heerlijke ambiances zoals VandeMarkt of  Brasserie Paardenburg! “Nog geen Nieuwjaarsbrunch gehad? Of heb je nog niet genoeg gehad van de feestelijke champagne tijdens Oud & Nieuw? De brunch is internationaal een populair

Lees verder...

wijn en kookwedstrijden

In Vino lees ik over de Belgische strijd om de Copa Jerez. Met de trotse winnaars uiteraard: sommelier Pieter Frayeman en chef Jelle Castelein. Zij komen beiden van het *** restaurant Hertog Jan in Brugge. Ook chef-kok Gert de Mangeleer en sommelier Joachim Boudens van Hertog Jan  zijn tevreden. “De kracht van Jelle ligt in 

Lees verder...

De strijd der belegen kazen

Daar gaan we van start in het nieuwe jaar met de eerste verkiezing! De verkiezing van de “Beste belegen Goudse kaas van Nederland.” Het jaar is nog geen twee dagen koud of we zitten er alweer helemaal in. “De discussie over de kandidaten die naar de finale op de Horecava gaan is bij deze geopend.

Lees verder...

Wijn! Wat wordt het in 2013?

Wijn! En…wordt het zo’n ‘wijnjaar’ als in 2003? Men voorspelde dat het de mooiste oogst ever zou worden, een topjaar voor de wijnen, uitzonderlijk goed! Echter, toch kwamen we wat bedrogen uit. Ik citeer een stukje uit het misschien lang vergeten ‘oogstbericht‘ van René van Heusden op 9 december 2003! “Luxemburg In Luxemburg, het grootste

Lees verder...

Wijn voor bij de Risotto met eekhoorntjesbrood

Ai ai, als je dit leest zijn de winkeldeuren gesloten, het personeel, de medewerkers zijn naar huis, de gelovigen naar de kerk. Want wat ben ik laat met mijn blog op de dag voor Kerst! Het is al kerstavond inmiddels! Natuurlijk kan ik het uitleggen, natuurlijk zat niemand ook te wachten op een laatste wijnspijs

Lees verder...

De lunchredactie op pad

Lunchend door Nederland! Het duurde wel even voordat ik het systeem in ‘Grootspraak’ door had! Grootspraak, oftewel de enige restaurantgids voor wijnliefhebbers! Nodig bij ons nieuwe project: Lunchen in Nederland. Steeds even kijken bij het bepalen van de nieuwe keuze wat zij zeggen! Waardevol, want natuurlijk, werken is een groot goed, maar als het kan,

Lees verder...

Wijn in een vegetarische match

Taarten Ik ben gek op taarten! Ooit, toen in nog niet zolang van school was, startte ik een kleine coffeeshop. Ha, ja, met gebak en koffie! ‘De kleine Konditorei’  zat in een hoek van de Kerkstraat/ Schoutenstraat in Hilversum en bij mij kwamen de mensen voor ouderwets lekkere koffie en voor eigen gebakken taart! Ik

Lees verder...

Eiswein en Tarte Tatin

Eiswein, icewine… ijswijn! Op 9 december in ieder geval was het raak in Duitsland! Het vroor stevig! Goed genoeg om de druiven voor de Eiswein te scoren. Eh…. wat is dat nu precies ook alweer? Wel, zeker niet zoals mijn studenten weleens op het tentamen invulden: “ijskoud gedronken wijn”! Nee, het fenomeen van het plukken

Lees verder...

Van stoofpeertjes, rode wijn en wild

Vergeet u ook weleens zo’n ouderwets recept? Zo iets wat van moeder op dochter gaat, van vader op zoon? Dat je het wel ongeveer weet, maar net, net niet helemaal, waardoor het helemaal niet wordt wat je wel had verwacht! Ach, ik heb een extreme hang naar het verleden wat betreft wijn en spijs! Niets

Lees verder...

Alleen maar rode wijn!

Soms overkomt het je op een winterse avond weleens, dat je tijdens het diner alleen maar rode wijn drinkt. Het overkwam ons afgelopen zaterdag! Bepakt en bezakt met een kist en een mand vol borden, pannen, glaswerk en een magnum rode wijn reed onze auto achteruit de oprit van goede vrienden op! Manoeuvrerend langs kaars

Lees verder...

Wijn! Tentoonstelling! Kerstmark! Wijnen&Zn

Na het succes van de tentoonstelling “wilde dieren” van natuur fotograaf Martijn de Jonge openen we 8 december een nieuwe tentoonstelling met foto’s van de Spaanse fotografe Nuria Andreu. Opening tentoonstelling Nuria Andreu 8 december 14.00-17.00 uur Het heeft even geduurd maar zaterdag 8 december opent de tentoonstelling “Pictures, Paintings and Wine” van de Spaanse

Lees verder...

Champagnenieuws uit Parijs

Finale 46e Prix Culinaire International “Le Taittinger” Het indrukwekkende hotel Shangri-la in Parijs, voormalig woonhuis van Roland Bonaparte, was dinsdag 27 november j.l. het toneel voor de uitreiking van de 46e Prix Culinaire “Le Taittinger”. Deze internationele kookwedstrijd op het hoogste niveau is gewonnen door de Franse chef Christoph Schmitt van restaurant Le Fouquet’s in

Lees verder...

Wijn en water uit Barcelona

Jaarlijks gaan we wel één of twee keer naar Barcelona. Gewoon, omdat we het een heerlijke stad vinden, ook omdat de boeken van  Carlos Ruiz Záfon zich daar afspelen en ik die boeken zo geweldig vind. Natuurlijk, we kijken ook naar de wijngebieden, het wijnmovement in en rond Barcelona. Zo zijn we al enkele malen

Lees verder...