Rubriek: Wijn bij het eten

Wijn & Spijs: Klossiaans voor beginners

Smaak is nog steeds een ongrijpbaar en vaag begrip. En helaas nog steeds onderwerp van discussie, terwijl het spreekwoord ons aanraadt dit vooral niet te doen. Vooral de splitsing tussen de menselijke kant en de product kant zorgt nog wel eens voor verwarring. Peter Klosse (afgestudeerd op dit onderwerp) brengt wat meer duidelijkheid.

Lees verder...

Witte Bourgogne, schaal- en schelpdieren

  Dit artikel is geschreven door gastschrijver Robert Verweij Witte Bourgogne past goed bij schaal- en schelpdieren. Maar wat is witte Bourgogne? En wat zijn eigenlijk schaal- en schelpdieren? Is dat die heerlijke tartaar van rauwe coquilles met citroengras, of zijn het toch die in knoflookolie gebakken tijgergarnalen? Is dat de mineralige en strakke Chablis

Lees verder...

Zalm recept met rose!

We hebben weer een recept samengesteld en er een passende wijn voor u bijgevonden (in samenwerking met VillaVino). Deze keer is het een taartje van rauwe en gerookte zalm met een antiboise van tomaat, basilicum en garnalen.  En we hebben er deze keer rose bij gezocht! Heel ongebruikelijk in dit koude weer en daarom zo

Lees verder...

Wijn-spijs combinatie: Kabeljauwcreme met Chardonnay

Hier weer een heerlijk recept met dito wijn: Kabeljauwcrème met geroosterde paprika Benodigdheden400 g kabeljauwfilet (of andere witvis)0,5 l visbouillon1 dl olijfolie1 teentje knoflook200 g aardappels2 eetl melk1 eetl boter2 rode paprika’s4 eetl olijfolie1 eetl balsamicoazijn Bereidingswijze Verwarm de bouillon, zet de warmtebron laag en leg de vis erin. Laat in 10 minuten garen. Pureer

Lees verder...

Wijn-spijs combinatie: Gamba’s met Chardonnay

Hier weer een heerlijk recept met de beste wijn om hierbij te combineren: Salade van eikenblad sla en rucola met gebakken Gamba’s Benodigdheden (voor 4 personen)- 1 krop eikenblad sla- 2 ons roquette sla- 6 gambastaarten (gepeld)- Een paar takjes verse tijm en rozemarijn- 1 teentje knoflook- ½ citroen- 2½ dl. olijfolie- Peper, zout- ½

Lees verder...

Wijn-spijs combinatie: Salade van aspergelinten met Chardonnay of Sauvignon Blanc

Hier weer een heerlijk recept met een perfekt erbij passende wijn: Salade van aspergelintenBenodigdheden voor 6 personenVoor de salade:12 aspergesFrisee sla VeldslaKervelLimoenvinaigretteVoor de zeetong:6 grote tongfiletsBoterOlijfolie Peper en zout6 stalen ringen Ø 4 cmBindtouwVoor de mimosa dressing:3 hard gekookte eierenPeterselieZwarte olijvenOlijfolieCitroensapPeper en zout Bereidingswijze De salade:Pluk de frisee sla mooi fijn en pluk de veldsla

Lees verder...

Laatste BBQ

Hoopt u ook op de laatste BBQ van dit jaar deze week of dit weekend? Ik wel. Even wat wijnen: 1 Mijn perfecte barbeque wijn is een rose: de Rosada 2 Als je rood wilt, moet er kracht in zitten: Dehesa Gago 3 Als je dan toch per se wit wilt, dan vet: Araucano

Lees verder...

Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio

Hier weer een heerlijk recept met een perfekte wijn erbij. Spaghetti met kappertjes en ansjovis Benodigdheden (voor 2 personen)- 500 g spaghetti al dente- 4 eetlepels kappertjes – 12 ansjovisfilets – 3 gehakte knoflooktenen- 4-5 eetlepels olijfolie- 400 g tomaten in blokjes – 1 rode peper zonder zaadlijsten in stukjes – 1 eetlepel oreganoblaadjes- 100

Lees verder...

Wijn-spijs combinatie: Hertenbiefstuk met Malbec

Hier weer een heerlijk recept met een bijpassende wijn. Gebakken hertenbiefstuk met een saus van rode wijn Benodigdheden voor 4 personen – 4 hertenbiefstukjes van 180 gram- 1 dl. Port- 4 dl. Rode wijn- 4 dl. Wild Fond- 4 theelepels rode wijn azijn- 2 kruidnagel- 2 laurierblad- 4 jeneverbessen- Enkele ijskoude klontjes boter (100 gram)-

Lees verder...