Wijn en vegetarische gerechten …. waarom niet?

Een unieke bijeenkomst, dat was het daar gisterenavond in het Pakhuis van BuyYourWine in Soest, waar het Wijncoachingbureau voor Food&Wine een masterclass had uitgeschreven voor het combineren van vegetarische gerechten in combinatie met wijnen. Niet voor het eerst werden de bekende smaakstijlen (Leer van Klosse) hier uitvoerig behandeld. Midden tussen het wijnwalhalla aan de proeftafel van een wijnpakhuis, hoe kan het beter. Wij zijn hier graag te gast en zeker ook niet voor het laatst!
Het lijkt zo lastig om zonder tussenkomst van vlees of vis een wijn aan een gerecht te verbinden. Toch is dat schone schijn, want als je eenmaal het stappenplan goed in je hoofd hebt, als je weet waar je op moet letten bij iedere match en als je dat vooral niet te letterlijk, te zwart-wit neemt, dan wordt het van zelf steeds makkelijker.

En zoals bij alles…oefening baart kunst!

Zo ontdekte men ook gisteren weer dat rode uitjes en citrussappen best moeilijke figuranten zijn! Dat pompoenpitolie heel verraderlijk en achterbaks uit de hoek kan komen, terwijl het evenwel een mooi product is!  Dat Tawny Port iets heel anders is dan een Ruby!

Deze workshop was opgebouwd rond het skelet van een vier-gangen menu in Madurodamporties. Zodat er steeds een aantal wijnen afgetast kon worden, een soort van  ‘afproeven’ met een, uiteraard vegetarisch, gerechtje.
Groene salade – bloemkoolsoep – risotto al funghi – gorgonzola met ananaschutney en notenbrood. Nogmaals, pinkelporties!

Tot diep in de avond was de drie-eenheid: kooktechnieken, vinificaties en smaakstijlen bezig!

Als je die samenhang eenmaal begrijpt, verandert iedere maaltijd in een feestje.

Wil je ook een avond, of een zaterdag eens een workshop volgen over wat wijn doet met gerechten en vice versa, kijk dan eens op de website van het Wijncoachingbureau en laat je op de lijst zetten van geïnteresseerden!
Dan word je voortaan op de hoogte gehouden van de activiteiten van het WCB! Moet je doen!

Lees ook:Aaldering vineyards & wines
Lees ook:Vegetarisch drieluik in mei bij het Wijncoachingbureau
Lees ook:Spraakmakende wijn in Soest
Lees ook:Doe het September-Drieluik van het WCB
Lees ook:Wijn workshop als kado van de Sint

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>