Wijnen uit Istrië

Wijnen uit Istrië vallen in de smaak bij ‘Wijn van het Jaar’verkiezing

Kabola, een van de meest markante wijnmakers die het Kroatische schiereiland Istrie rijk is, is met maar liefst drie wijnen tot de finale doorgedrongen van’Wijn van het jaar’ van Proefschrift wijnconcours.

Ieder jaar nodigt ‘The Wine & Food Association’ importeurs uit om hun mooiste wijnen ter beoordeling in te sturen. Enkele duizenden wijnen worden vervolgens blind geproefd door proefpanels waarna de finaleselectie wordt samengesteld. Deze finaleselectie bestaan uit witte, rode, mousserende en zoete wijnen in zes prijscategorieën. Het concours kent drie hoofdcategorieën, namelijk Supermarkt/Slijterijketen, Wijnspeciaalzaak/Slijterij en Beperkt Verkrijgbaar. Nergens anders in de wereld wordt op deze wijze een wijnwedstrijd gehouden.
Uiteindelijk bleven van de ongeveer 3000 ingezonden wijnen 200 wijnen over.

Het topsegment waarin de wijnen uit Istrië opereren, was een zeer lastige volgens de jury. De finalewijnen lagen dicht bij elkaar qua niveau en complexiteit. Voor de hoogste prijscategorie F(€ 20,01 – € 30,-) had importeur Terra Magica de ‘Amfora’ van wijnproducent Kabola ingezonden. Deze wijn wordt gemaakt van de inheemse witte Malvazija druif, die licht gekneusd in amforen van 2000 liter worden gestopt en vervolgens begraven. Daar worden ze zeven maanden aan de natuur overgelaten. Deze lange maceratie geeft een bijzondere roze/amber-achtige kleur. Rond april worden ze uitgegraven en dan volgt de persing. Vervolgens ondergaat de wijn een houtrijping van 12 tot 18 maanden in de eikenhouten vaten van 4000 liter. Dan volgt de botteling en een rustperiode van 12 maanden voordat de wijn op de markt wordt gebracht. Het resultaat van deze unieke methode is geen gangbare wijn, en dat wist de jury te waarderen. De wijn is een verrassende smaakexplosie van fruit, floraal, mineraal, aromatisch vettig en vol met mooie zuren en lengte.

Dat Kroatië serieus genomen mag worden als wijnland blijkt wel uit het feit dat alle ingestuurde witte wijnen het tot finalewijn schopten en dus tot de top van hun segment behoren. De productie is kleinschalig en er worden geen concessies gedaan aan kwaliteit. Het schiereiland Istrië loopt wat dat betreft voorop en maakt vooral goede sier met de witte Malvazija wijnen. De wijnen van Kabola en andere wijnen worden geïmporteerd door TerraMagica, zie ook www.terramagica.nl. Informatie over het wijnconcours op www.thewinesite.nl Meer informatie over Istrië als wijn- en spijsparadijs op www.istra-gourmet.com. Algemene informatie over Istrie is te vinden op www.ontdekistrie.nl

Over Istrië:
Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. Van oudsher een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro-toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.

Bron: Travelproof

Lees ook:Roséwijnen van het Jaar 2011: vertrouwde kwaliteit wint
Lees ook:Bordeaux Op z’n Best 2011
Lees ook:Hoeveel wijn mag ik invoeren?
Lees ook:Winnaars Proefschrift Wijnconcours uit Rheinhessen en Sussex
Lees ook:Waarde wijnexport Oostenrijk stijgt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>