Monbazillac bij de tiramisu

Zulke lekkere recepten krijg ik niet iedere dag toegezonden. Bij het bericht over Bergerac dat ik gisteren publiceerde, trof  ik ook dit recept van tiramisu met walnoten uit de Périgord. En erbij schenk je dan een glaasje Monbazillac, een wijn die al in de 17e eeuw enorm populair was in Nederland.  Smullen!

Ingrediënten

Karamel

-         100 g suiker

-         1 el water

-         100 gr walnoten uit de Périgord

-         100 ml verse room

 

Tiramisu

-         3 eieren

-         100 gr suiker

-         250 gr mascarpone

-         Stukken cake van 1 cm dik

-         Notenaperitief

 

Bereiding

Karamel
Roer het water en de suiker door elkaar in de pan. Verwarm het suikermengsel langzaam tot de suiker helemaal is opgelost. Let goed op zodra de stroop zachtjes begint te borrelen en de kleur donkerder wordt. Draai de pan voorzichtig rond als de karamel donkerder wordt. Wees voorzichtig want het mengsel is erg heet. Roer absoluut niet in de karamel anders kristalliseert hij. De karamel zal van een licht gouden naar een diepe mahoniekleur veranderen. Laat de karamel inkoken met de room en voeg 50 gr fijngestampte noten toe.

Tiramisu
Klop in een kom het eigeel met de suiker op tot een wit, schuimig mengsel. Klop in een andere kom het eiwit op. Voeg de mascarpone toe aan het eerste mengsel en schep daarna voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor met een spatel tot het een egale massa wordt.

Doordrenk de stukken cake met een notenaperitief.

Leg op de bodem een stuk cake en schep er wat van het tiramisu-mengsel op. Leg daarop de karamel met de room en de noten. Herhaal deze handeling 2 keer. Garneer het dessert met wat cacaopoeder.

Serveer het dessert met een glas zoete, witte Monbazillac.

Santé!

Lees ook:Ik ga een Tira Misu maken. Welke wijn moet daarbij?
Lees ook:Recept voor parelhoen met Chardonnay of Merlot
Lees ook:Risotto en vis en ….vino!
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Salade van aspergelinten met Chardonnay of Sauvignon Blanc
Lees ook:Roerbakschotel met asperges en kip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>