Druivenras: Elbling

Vorige week gaf ik een lezing voor middeleeuwen-kenners, samen met Lizet Kruyff van de Spinazieacademie. Tijdens die lezing lieten we de aanwezigen kennismaken met hapjes en wijnen uit de Middeleeuwen. Nou ja, zoals wij denken dat middeleeuwse gerechten en wijnen gesmaakt zouden kunnen hebben. Want de smaak van wijn in het verleden, daar kom je nooit meer echt achter, helaas. Een van de wijnen die ik liet proeven was een Elbling, aangeschaft bij Markvandewijn:  Elbling 2010 Halbtrocken, Nitteler Rochusfels van Weingut Matthias Dostert in de Moezel.

Elbling behoort tot de oudste gecultiveerde druivenrassen van Europa en is al sinds de Romeinen bekend. Tegenwoordig tref je hem bijna alleen nog langs de zuidelijke Moezel, zowel in Duitsland als Luxemburg. Vaak wordt er een zeer prettige Sekt van gemaakt, soms ook een heerlijke stille dorstlesser als deze van Weingut Dostert in Nittel.

Hoge zuurgraad?
Volgens de boeken (Oz Clarke en Jancis Robinson) wordt Elbling gekenmerkt door een hoge zuurgraad. Daar heb ik weinig van gemerkt eerlijk gezegd. Mijn proefnotitie: lichtgeel, met heel licht wat bubbeltjes in het glas. Bloemige, milde geur, doet aan pinot blanc denken. In de mond licht prikkelend, zacht fruit, tikje meloen, ananas, abrikoos en peer. Zelfs een beetje mineralig. Erg prettig glas, zuiver, met een licht bittertje op het eind.

Kibbeling of mosselen
Lizet maakte bij de Elbling de bekende ‘Ghekloven nonnen’: een gevuld ei met allerhande specerijen en suiker. Maar waar die Elbling ook goed bij smaakt, behalve bij middeleeuwse hapjes: kibbeling met brood, frites en salade. Of mosselen met frites!

Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Mosselen met Orvieto
Lees ook:Lezingen rondom wijn in Groningen
Lees ook:Pistolet zoent Pinot Noir
Lees ook:Oogst 2005 aan Moezel van uitzonderlijke kwaliteit
Lees ook:Hoe wordt rosé gemaakt?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>