Spannende combinaties van wijn en oesters

In augustus deed ik een oproep om je mooiste combinaties van wijn en oesters door te geven. En dat heeft wat losgemaakt. Hieronder een samenvatting van al het moois dat jullie bij je oesters drinken. En inderdaad, zoals Marcus de Oesterman schrijft, het hoeft niet altijd meer bubbels te zijn, hoewel dat natuurlijke een beste combinatie blijft.

Na bubbels zijn witte wijnen erg populair, zeker als ze wat mineraal zijn: als ze iets zilts of zelfs zouts in de smaak hebben, waardoor ze goed combineren met de smaak van de oesters. Maar hele andere combi’s zijn ook mogelijk, zelfs rode wijn. En natuurlijk maakt het uit hoe je de oesters klaarmaakt. Gegratineerde oesters vragen toch om heel andere wijnen dan rauwe!

Inmiddels is het oesterseizoen volop aan de gang, en tref je in kranten en culi-rubrieken regelmatig recepten aan. Zo gaf Marcus Huibers in de Volkskrant een recept van een runderstoofpot met oesters, armeluiskost uit het Engeland van rond 1900. (Daar zal geen wijn bij gedronken zijn, eerder bier of cider!) We aten het zondag, maar ik vrees dat we het niet goed hebben gedaan. We vonden er namelijk helemaal niets aan. De oesters vielen totaal weg tegen het rundvlees…. Voor mij blijft een oester gewoon het lekkerste puur, rauw of van de barbecue. Beetje citroensap of een mooie dressing erover, en genieten maar.

And the winner is…
Vandaar ook dat de combinatie die Erwin Blezer gaf, verse oesters met een Rivaner Trocken uit de Moezel, mij absoluut het meeste aansprak. Daarnaast ga ik ook zeker eens de cider van Wouter of TIN proberen, evenals de combinatie met bier, en wel Chateau Neubourg, met de zilte zaligheden die Henri suggereerde. (Dat wordt wel vaak oesters eten komende maanden ….).

Nu ik dit alles zo herlees, ga ik zelfs weer twijfelen. Zouden Ingrid’s gegratineerde oesters met een mooie sherry niet ook in aanmerking komen? Hmm, wat hebben jullie allemaal een fantastische suggesties gedaan. Maar nee, ik blijf erbij: Erwin wint de verrassingsfles wijn die ik uitloofde. Ik neem iets uit Italië voor je mee, Erwin!

Samenvatting
Hieronder nog eens even alle spannende combinaties die gesuggereerd zijn.

Duits en Frans wit
Erwin Blezer: Mijn favoriete wijn/oester combinatie is die van verse Zeeuwse oesters met een JakobyPUR Rivaner Trocken uit de Mosel Duitsland. Heel verrassend! De mineraliteit en het licht ziltige karakter van deze wijn leggen mooi de brug naar de verse oester. Een klein beetje limoen en een druppel olijfolie over de oester en je krijgt een hemelse combinatie. De wijn leeft op en toch blijf je het karakter van de oester proeven.

Bij gegratineerde oesters was ik zeer te spreken over de Viognier van Domaine de Clovallon van Catherine Roque. Voor een recept van gegratineerde oesters: klik hier. Ook hier een goede balans tussen de verschillende smaken.

Cider
Wouter: Een cidertje kan ook perfect met een oester! Een aanrader is de Caves Herout Cotentin 2009. Lekker droog met een mooi bittertje, wordt ook vaak gebruikt door een bekende oesterman.

Bier
Henri: Als bierman kan ik niet achterblijven: oesters met Guinness stout zijn een Iers succesverhaal. Maar een Zeeuwse oester voelt zich nog beter met een Chateau Neubourg: een prachtig droog, bittergehopt bier van Limburgse bodem.

Ook Brian suggereerde bier, witbier dit keer.

Bubbels of sherry
Ingrid Larmoyeur: Niet origineel, maar wel heel lekker is uiteraard champagne. Liefst hele droge, dus kies voor ultra brut of zéro dosage. Die van Laurent-Perrier is er mooi bij, maar er zijn tegenwoordig tal van huizen die zéro dosage maken. Heerlijk verkwikkend en opwekkend.

Spannender is wellicht manzanilla sherry. Die past er door z’n rankheid en ziltigheid mooi bij. Heb ik het uiteraard over oesters puur.

Nog verrassender is cream sherry (neem die met een hoog aandeel PX, Pedro Ximenez). Deze wat stroperige zoete sherry past leuk bij een receptje met gegratineerde oesters.  Klik hier voor het recept. Je gratineert ze met met o.a. cream sherry, bosui, gember, creme fraiche, sojasaus en oude kaas. Verrassend lekker. En natuurlijk kun je daar dan het beste dezelfde wijn bij drinken. Klinkt raar, maar is toch lekker. Heb ook andere wijnen erbij geprobeerd, maar die zijn dan toch niet zoet genoeg.

Wit uit Italië: Gavi
R. Bruijn: De combinatie van oesters met een mooie Gavi vind ik altijd zeer geslaagd. Mooi is bijvoorbeeld de ‘Castello’ van Castello di Tassarolo (bio-dynamisch) die ik onlangs dronk, vanwege licht zilte mineraliteit. De mousserende Sparkling Spinola van hetzelfde huis heeft dat trouwens ook.

Rode wijn!
Marcus, Oesterman van Zilt en Zalig: een rode wijn uit Toscane, Il Burchino 2006 bij de Franse Belon oester is een perfecte combinatie! Rode wijn? Jazeker! Vooral omdat tannines dezelfde werking in je mond heeft als de ijzer en jodium combinatie uit oesters. En inderdaad een droge Cider van een bekende Ciderman bij een Utah Beach of Zeeuws Paterbier bij Speciales de St-Vaast (in ieder geval een zwaar, bruin bier). Goed te lezen dat men afstapt van het standaard idee dat alleen oesters en champagne samen gaan! We vertellen je graag meer over de mooiste wijn/oester combinaties.

Wit uit Frankrijk
Ria van Oosten: een wijn uit de Cotes de Gascogne, Colombard Ugni-blanc 2010 van Domaine Ferret. Fantastisch mooi. Veel mooie zuren en complexiteit.

Natasha en ik zullen vaker dan gebruikelijk aandacht gaan besteden aan wijn bij het eten. Dat gebeurt in ieder geval op woensdag. Daarbij zullen we ons ook zeker laten inspireren door Koken.blog, zoals ik al een tijd doe. En Edith laat zich nog steeds door ons inspireren op woensdag!

 

 

Lees ook:Cider… of toch wijn? bij varkensvlees
Lees ook:Doe mee en deel je favoriete oester-wijncombinatie!
Lees ook:Binnenkort in Nederland: Finse ciders
Lees ook:Wijn bij Oesters
Lees ook:Een ‘delicious’ recept met een bubbel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Spannende combinaties van wijn en oesters

  1. Drank bestellen

    De combinatie met bier heb ik ook al vaak gehoord al lijkt het natuurlijk een ware Crime om zoiets luxe met bier te drinken…Jammer dan :) !

      /   Reply  / 
  2. Summer & Grapes

    Oesters kunnen ook goed samen mrt rosé. Wel zorgen dat het een rosé is met wat karakter en pit. Met name de rosé uit de Côtes de Provence lenen zich hiervoor uitstekend. Kijk eens naar Summer & Grapes daar vind je enkele wijnen die goed bij oesters passen. Groeten, Romain

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>