Cider… of toch wijn? bij varkensvlees

En alweer is het woensdag, wijn-spijsdag op Koken.blog en Wijn.blog. En dit keer blijken de barbecuevuren al weer lekker opgestookt te zijn. Edith gaf een recept van varkenshaas in cider. Daar heb ik wel wat suggesties bij om te drinken. Want ook bij ons stond onlangs de barbecue aan, met varkensvlees gemarineerd in mosterd en honing….

In eerste instantie dacht ik aan cider om bij het gerecht van Edith te schenken; dat is tegenwoordig weer helemaal in opkomst. Er zijn zeker twee kleine importeurs van Franse cider actief in Nederland. Ik ben ze beide via Twitter e.a. Bij Martijn van Pomme d’Or proefde ik op het evenement Grootse wijnen een paar hele mooie ciders. Binnenkort zal ik er op Wijnkronieken eens wat meer aandacht aan besteden. Want ciders – mousserende drank met alcohol van appels of peren – is het zoete drankje bij de crêpes wel ontgroeit, eerlijk gezegd. Bij deze varkenshaas zou ik dan ook best eens een droge (= niet-zoete) cider willen proeven!

Maar ik ben een wijnschrijver, dus ik vrees dat ik bij dit varkensvleesgerecht toch ook wel graag een rode wijn drink. Een soepele dan, jong, met niet te veel tannines, fruitig en vrolijk! Laat ik over zo’n wijn nu net vandaag een mooie recensie hebben geschreven op Wijnkronieken. We dronken hem bij die barbecue van varkensvlees in mosterd en honing. Vervang de honing door cider, et voila… Bij de varkenshaas gemarineerd met mosterd en cider uit het kookboek Op de barbecue past deze Passetoutgrain, van pinot noir en gamay, ongetwijfeld heel goed.

Lees ook:Ciderfestijn in aantocht
Lees ook:Binnenkort in Nederland: Finse ciders
Lees ook:Italiaanse wijn bij Italiaans eten
Lees ook:Even voorstellen: de nieuwe wijn.blogger
Lees ook:Geheimtip Steiermark 3: Schilcher (bij varkensvlees!)

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Cider… of toch wijn? bij varkensvlees

 1. Edith Dourleijn

  Klinkt goed, maar ik zou gewoon de rest van de cider uit de fles opmaken, hoor! ;-)

    /   Reply  / 
  1. Boekenwurmpje

   Ben het helemaal met Edith eens. Zo doen ze dat in Normandië toch ook!
   Ik heb ook niet anders geleerd van mijn (Normandische) schoonmoeder…

     /   Reply  / 
 2. Mariella Beukers Auteur

  Ik ga het zeker eens proberen hoor, cider bij varkensvlees op deze wijze ;-) Misschien wel leuk om het naast elkaar te zetten, cider en wijn…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>