Lesje Port [Persbericht]

Graham’s is één van de grote merken in port en behoort kwalitatief tot de top. Het bedrijf stuurde deze week een persbericht rond, dat prima samenvat wat voor soort port er allemaal is. Bovendien staan er leuke tips in voor momenten waarop je port kunt drinken, ook in de zomer!

Rood, wit, ruby, tawny, vintage..
Er is wit en rood. Witte port kom je in Nederland maar weinig tegen. Naast zoete witte port, is er ook een droge witte port. In Portugal mixen ze witte port met tonic. Heerlijk als aperitief als de temperatuur boven de 20 graden uitstijgt!

Bij rode port zijn er veel meer verschillen. Er zijn twee belangrijke stijlen te onderscheiden, die direct aan de kleur te herkennen zijn: ruby (robijnrood) en tawny (taankleurig oftewel bruinrood). Het verschil in stijl is terug te voeren op de soort en de lengte van de rijping (op fles of op hout en het formaat van de houten vaten) en daarmee de mate van oxidatie.

Een ruby heeft een donkerrode kleur en heeft gerijpt op grote eikenhouten vaten van soms wel tienduizenden liters. De port heeft dus minder contact met het hout gehad en hierdoor vooral een jonge, frisse smaak met veel rood fruit.

Een tawny heeft gerijpt op kleine eikenhouten vaten van ongeveer 550 liter, de zogenoemde ‘pipas’. Deze port heeft dus veel houtcontact gehad, meer oxidatie ondergaan, een bruinrode kleur gekregen en de smaak doet denken aan rozijnen, gedroogd fruit, noten en tabak.

Vintage
Een vintage port oudert, na maximaal 2,5 jaar op hout, verder in de fles. Dit is een veel langzamer rijpingsproces, zonder verdere oxidatie. Een jonge vintage heeft intense aroma’s van zwart fruit, die doorontwikkelen naar elegant rood fruit naarmate de tijd verstrijkt. Vintage port uit echte topjaren kan soms wel meer dan 50 jaar worden bewaard.

20 Years Old Tawny Port
Maar dan zijn er ook nog de aged tawnies. Hiervoor worden diverse oudere jaren van de beste tawny port geblend, oftewel samengevoegd. Dit is niet iets voor beginnelingen, maar alleen weggelegd voor een uiterst bekwame blender met jarenlange ervaring. De gemiddelde leeftijd staat op het etiket: 10, 20, 30, 40 Years Old. Door langdurig lageren op eikenhout verandert de kleur van diep donkerrood naar roodbruin/oranje. De 20 jaar oude tawny heeft een heel zacht karakter met hints van noten, gedroogd fruit en honing. Een rijke port die nog lang blijft hangen. Serveer hem licht gekoeld of op kamertemperatuur.

Aged tawnies worden na botteling niet beter. Anders dan een vintage port is deze port dus niet geschikt om lang te bewaren. Het advies is dan ook om de port binnen een jaar na aankoop te consumeren.

Combineer en experimenteer met Brie de Meaux, crème brulée, noten- en amandeltaarten, maar ook met echt ambachtelijk vanille-ijs!

Graham’s wijnen worden via Verbunt Wijnkopers verkocht aan de horeca en de wijnspeciaalzaak, waaronder de ruim 100 leden die aangesloten zijn bij de Wijnkring, www.wijnkring.nl. Consumentenadviesprijs van de Graham’s 20 Years Old Tawny Port: ongeveer €35,95.

www.grahams-port.com

Lees ook:“Blauwe” Port
Lees ook:Graham’s als Exclusieve december tip
Lees ook:Graham’s Vintage Port 2011 bij Vermeer
Lees ook:Nieuw: Graham’s 1961 Single Harvest Tawny
Lees ook:Een van de best bewaarde geheimen van Graham’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>