Hopscheuten met….?

Op Koken.blog vroeg Edith zich af wat ik bij hopscheuten zou serveren. Maar Edith en ik hebben beide nog nooit hopscheuten op, helaas. Als er iemand mij een tip kan geven waar ik ze kan kopen, hou ik me aanbevolen. En ik ga zeker even neuzen op de site van Okke Amerongen, die de hopscheuten recent onder het twittervolk weer onder de aandacht gebracht heeft. Maar nu die wijn…

Hopscheuten zouden iets bitter zijn. Ik stel me iets voor in de richting van witlof, met de bite van asperges. Bij bittere groenten is het prettig een wijn te hebben die én fris is, én veel aroma’s en smaak heeft die doen denken aan rijp zoet fruit, iets als een abrikoos of perzik. Ik dacht voor hopscheuten dan ook aan een mooie frisse viognier, misschien zelfs eentje in een mix met sauvignon blanc. Als ik hopscheuten ga eten, zou ik daar de Equilibre van Domaine de l’Arjolle wel eens bij willen proberen.

Deze wijn heeft een intense geur die onmiddellijk aan Sauvignon Blanc doet denken, maar in de smaak een volheid en tikje vettigheid die duidt op Viognier. Samen vormen deze druiven een frisse, zonnige wijn met geuren en smaken van citroen, mandarijn, perzik en abrikoos. Verkrijgbaar voor circa € 8,- bij onder andere Margaret Wines.

Graag jullie reacties en ervaringen naar aanleiding van hopscheuten met wijn (misschien beter bier?). Alles is welkom!

Lees nog meer over hopscheuten bij de Spinazieacademie, waar ik ook de foto van geleend heb.

Lees ook:Geproefd: Welmoed Viognier 2011
Lees ook:Kroket met Weense bubbels
Lees ook:Wijncocktailtip: Bellini anders
Lees ook:Wijn bij Oesters
Lees ook:Sperziebonentaart met Trebbiano

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hopscheuten met….?

 1. Henri

  Zie voor mooie biersuggesties bij hopscheuten het artikel over de Hommelhof in het magazine Bier! van voorjaar 2011. Suggestie van patron Stefaan Couttenye om er een zacht witbier bij te drinken. De smaak van hopscheut is zo subtiel, die moet je niet wegblazen. Een verhaal over het ongelooflijke werk om hopscheuten te telen op: http://www.bierburo.nl

    /   Reply  / 
 2. Mariëlla

  Zacht witbier, dus. Als ik aan wijn denk, kom ik dan een beetje in de pinot blanc-hoek terecht, niet de viognier. Het moet dus echt eens uitgeprobeerd worden!

    /   Reply  / 
 3. Henri

  Je moet wel heel snel zijn met de hopscheuten. Met dit weer schieten ze de grond uit en moet je weer een jaar wachten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>