Sperziebonentaart met Trebbiano

Dat was lastig kiezen uit al die lekkere recepten die Edith afgelopen week weer gaf op Koken.blog. Maar vandaag, woensdag, is wijn-spijsdag op onze beider blogs, dus ik moest een knoop doorhakken. Het wijnadvies vandaag gaat naar de sperziebonentaart uit De Zomer van de Zilveren Lepel.

Ooit bezat ik de dikke, uitgebreide versie van De Zilveren Lepel, maar ik heb hem verkocht. Stom, eigenlijk, als ik nu deze beschrijving van Edith weer lees. Maar goed, ik heb nu het recept van de sperziebonentaart, dat me doet denken aan het vegetarisch recept van Sarah Brown dat we regelmatig maken.

Sperziebonen zijn wat stroef en droog in de mond. Samen met de hoeveelheden room in deze taart vragen die bonen wat mij betreft gewoon om een lekker frisse witte wijn, met veel zuren, maar ook wat sappig fruit. En een beetje volheid moet íe ook wel hebben om tegen dat vettige bladerdeeg op te kunnen.

Ik kies daarom voor de Unico, gemaakt van druivenras trebbiano, en afkomstig uit de Italiaanse Abruzzen (want bij een Italiaanse taart hoort ook een Italiaanse wijn….)

Deze heerlijke frisse topper geurt een beetje naar Sauvignon Blanc: citrus en kruisbes. In de mond vettig en vol, met veel grapefruit. In de lange afdronk tref je het karakteristieke Italiaanse amandelbittertje. De broers Antonio en Luigi Ulisse werken al decennia lang aan de opwaardering van de trebbiano-druif. Hun wijn werd dan ook geschonken op de G8-top in 2009! Verkrijgbaar bij Grapedistrict voor € 9,95.

Ook op Koken.blog.nl wordt op woensdag teruggeblikt naar een bericht dat in de week ervoor hier op Wijn.blog.nl verscheen. Vandaag krijg je meer informatie over asperges, naar aanleiding van de verkiezing tot Aspergewijn van een Duitse Riesling.

Lees ook:Kroket met Weense bubbels
Lees ook:Kruiden en garrigue
Lees ook:Handig: tips tegen een kater (in een boek)
Lees ook:Boekendag #1: Rainbow Wijngids op Koken.blog
Lees ook:Lastige combi: wijn bij komkommer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>