Prosecco en risotto

Gisteren gaf Edith op Koken.blog een recept van risotto van eekhorentjesbrood met prosecco. Aan het eind van het gerecht werd bij de bouillon prosecco gegooid. Edith vroeg zich af wat het effect daarvan zou zijn.

Nou, dat effect kan ik wel raden: je proeft de wijn veel beter! Ik schreef er op Wijnkronieken pas nog een stukje over, over het maken van sauzen met wijn en het toevoegen van wijn aan eten. Ik leerde dat bij de Echoput, waar ik – overigens samen met Edith – onlangs te gast was.

In dit geval wordt de prosecco – een heel aparte keuze, vind ik tussen twee haakjes – pas op het laatst aan het recept toegevoegd. De wijn verdampt dus nauwelijks, en zal veel van zijn smaak aan het gerecht af kunnen geven. Of de bubbels een rol spelen in het gerecht? Ik weet het eigenlijk niet, maar misschien hebben jullie daar ideëen over?

De grote vraag is nu natuurlijk wat we hierbij drinken. Je kunt kiezen uit veel, vermoed ik. Ik zie mezelf hier prima een koele, lichte rode wijn bij drinken, zoals bijvoorbeeld de biologische Pinot Noir van Cono Sur (Mitra € 7,99) die ik onlangs proefde. Dit is echt een wijn die helemaal opleeft bij aardse en/of pittige smaken in eten.

Een mooie volle witte wijn, uit Italië, zie ik ook wel zitten, bijvoorbeeld eentje van Sardinië, de Pedraia van Cantina Santadi (Grapes and Flavours, € 8,95).

De grote vraag is natuurlijk: hoe smaakt de rest van de fles prosecco hierbij? Je hebt tenslotte maar 100 ml nodig in het gerecht, en als een fles prosecco eenmaal open is, dan kun je hem niet nog een dag laten staan. Als je het gaat uitproberen, geef dan eens wat meer geld uit, aan een echt goede prosecco. Voor de WijnWebWinkelgids proefde ik er diverse, en dit was een van mijn favorieten: Prosecco Frizzante van Villa Doral, verkrijgbaar bij Your Pure Wine voor € 6,95, maar ook bij diverse natuurvoedingswinkels (hij is van 100% biologische druiven!).

Lees ook:Gouden Fles
Lees ook:Rosé in december KAN!!!
Lees ook:Geproefd: Cono Sur Organic Pinot Noir 2009
Lees ook:Italiaanse wijn bij Italiaans eten
Lees ook:Biologische wijnen – biologische moestuin

1 Reacties // Reageer

One thought on “Prosecco en risotto

  1. Edith Dourleijn

    Ik ga t zeker eens doen, de wijn als laatste toevoegen. Zaterdag staat er risotto op het programma. Maar mijn zwager wil graag leren hoe je het maakt, dus dan doe ik het nog even op traditionele wijze!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>