Exclusieve champagne met fish and chips

In Londen is een van de meest exclusieve champagnes, Salon 1999, gelanceerd tijdens een lunch met het traditionele Engelse gerecht fish and chips.

Sinds het merk Salon werd gevestigd, in 1905, zijn er maar 37 jaargangen van de champagne geproduceerd. Tijdens een lunch in visrestaurant Gaeles werd de champagne van de jaargang 1999 gepresenteerd.

Vinificatie
Salon wordt gemaakt van 100% Chardonnay-druiven uit de wijngaarden van Clos de Mesnil, een van de toplocaties in de Champagne. Aan de vinificatie (het wijnmaken) komen alleen roestvrijstalen tanks te pas, en de malolactische gisting bleef achterwege. (Bij malolactische vergisting worden scherpe appelzuren omgezet in veel zachtere melkzuren. Het ontbreken van malolactische gisting betekent dat deze champagne dus stevige zuren heeft.)

De wijn rijpt altijd minstens 10 jaar op de fles voordat hij op de markt wordt gebracht. In totaal werden ‘slechts’ 50.000 flessen geproduceerd, die in badges van 2000 iedere zes maanden zullen gaan verschijnen. Een losse fles, in Engeland exclusief verkrijgbaar bij Corney & Barrow, gaat £ 190 kosten.

Fish and chips
De combinatie fish and chips met champagne lijkt een bizarre, maar niets is minder waar: bij het deeg om de fish en de krokante ‘chips’ heb je een wijn nodig met stevige zuren en fris mondgevoel, maar ook met een romige mousse (de bubbels) en weelderige mineraliteit die voor een vol mondgevoel zorgt. Eigenlijk zou ik het zelf dolgraag eens proberen!

Bron

Lees ook:Clairet versus Rosé
Lees ook:Meer wijn uit Italië dan uit Frankrijk
Lees ook:Corbières bij pasta met boerenkool
Lees ook:Wat is de beste rosé champagne?
Lees ook:Tokaji is OP!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>