Recept voor parelhoen met Chardonnay of Merlot

Heerlijk recept van parelhoen met een voor u uitgekozen wijn erbij:

Op het karkas gebraden parelhoen met saus, gecombineerd met zuurkoolkroketjes en groene kool met spekjes.

Met Chardonnay of Merlot. 

 

Op het karkas gebraden parelhoen met saus, gecombineerd met zuurkoolkroketjes en groene kool met spekjes

Benodigdheden (voor 6 personen)

Voor de parelhoen en de saus
3 hele parelhoenen
1 ui
150 cc Noilly Prat  
150 cc witte wijn
300 cc Jus de veau
een paar takjes tijm
knoflook
roomboter
olie om in te bakken

Voor de zuurkoolkroketjes
500 gr. aardappelen
spekjes
750 gr. zuurkool
boter
bloem
eieren
broodkruim

Voor de groene kool
groene kool
spekjes
room

Bereidingswijze

Op het karkas gebraden parelhoen
Prepareer het parelhoen op de volgende manier:
Snijd de poten met de rugfilet van het karkas. Hak de poot op het kniegewricht door. Knip vervolgens door de ribben onder het borstfilet naar de rug en knip de rug door. Krab het bovenste bot van de vleugel schoon en hak deze op het gewricht af. Het parelhoen is nu klaar om verder te verwerken.

Bestrooi het parelhoen met ruim peper en zout. Braad het parelhoen rondom bruin in de olie met wat boter. Zet het parelhoen op een rek in een oven van 120°C en laat ze verder garen. Na ± 20 minuten is het parelhoen gaar. Laat het parelhoen op een warm plekje tot rust komen en snijd vlak voor het serveren de borstfilets eraf.

De saus
Snijd de overgebleven stukken karkas in kleine stukken en braad ze bruin in een pan met olie en een beetje boter. Voeg de gesneden ui erbij en eventueel nog wat tijm of andere kruiden. Blus dit af met de Noilly Prat en de witte wijn. Laat het geheel zachtjes inkoken totdat bijna alle vocht is verdampt. Giet de jus de veau erbij en breng het geheel aan de kook. Passeer de saus door een fijne bolzeef en kook het nog een keer op. Schep het schuim wat boven komt drijven van de saus. Dit is vuil. Monteer tenslotte de saus op met boter met behulp van de staafmixer.

De zuurkoolkroketjes
Kook de aardappelen gaar en maak daar aardappelpuree van. Breng de puree op smaak met boter, peper en zout. Snij de zuurkool met een groot mes klein zodat deze niet meer zo draderig is. Meng de zuurkool door de aardappelpuree. Bak ondertussen de spekjes krokant en laat deze op een zeefje uitlekken. Maal de uitgelekte spekjes in een keukenmachine tot gruis. Meng ook het gruis door de puree. Spuit met behulp van een spuitzak lange pillen van ongeveer 1,5 centimeter doorsneden op een plateau. Snij deze pillen vervolgens in kroketjes van ongeveer 4 centimeter lang. Rol de pureepillen eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door de broodkruim. Zorg dat er overal broodkruim op de kroketjes zit. Rol ze hierna nog een keer door het ei en de broodkruim. Rol de kroketjes na en zorg dat de broodkruim goed vastzit. De kroketjes kunnen nu gefrituurd worden op 180°C.

De groene kool met spekjes
Snij de kool in repen en blancheer deze af in ruim kokend water met zout. Laat de spekjes lekker stoven met een beetje boter en voeg hier room aan toe. Laat de room inkoken totdat deze wat dikker is. Schep de kool op het laatst door de room zodat de room om de kool gaat zitten. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Schep de kool in ringen op het bord

Wijnsuggestie:

Deze Chardonnay

Deze Merlot


Lees ook:Recept voor reebiefstuk met wijncombi
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Hertenbiefstuk met Malbec
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Saltimbocca met een witte spanjaard
Lees ook:Tips voor de kerst 4
Lees ook:Lamsribbetjes met tomaten-honingsaus, courgette, Provençaalse aardappelen & topwijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>