Chili in het Casa

Het is alweer bijna een week geleden dat ik  in het Casa 400 in Amsterdam op zoek ging naar de waarheid van de Chileense wijnen.

Een bescheiden, doch prima uitmonstering in een van de vele zalen van het Casa, van wit en rood Chileens sap.

Gewapend met een mooi begeleidend boekje met een voorwoord van Claudio Cilveti, Managing Director Wines of Chile, een glas en een pen, betrad ik de ‘proefzaal’.

Met het boekje ontving ik ook de recente kaart van Chileense wijngebieden, van Elqui Valley tot aan Malleco Valley  helemaal in het zuiden, onder Itata, onder BioBio.

Ik kon niet om Marques de Casa Concha heen. Het stoorde me niet, want de wijnen die ik proefde waren aangenaam. Op dit moment is Concha y Torres de grootste wijnexporteur van Latijns-Amerika. Door hun brede lijn zijn ze in staat de hele markt te bedienen. De drie toplijnen zijn echter Casillero del Diablo, Marques de Casa Concha en Don Melchor.

Ik proefde Pinot Noir uit Limari. In dit noorderlijke gebied, met nauwelijks een druppel regen is drip irrigation een noodzakelijk iets. De temperatuur in de zomer kan hoog oplopen, maar de ochtenden starten altijd in de mist. De  “Camanchaca” fog, die als een koele deken over de wijngaarden lijkt getrokken.

Natuurlijk ontbrak ook de Santa Rita niet. Een wijnhuis met een geschiedenis die ruim 120 jaar teruggaat. En zijn wijnen ook levert aan de Makro en DirckIII. Wijnen uit verschillende klimaatzones in Chili. Zoals bijvoorbeeld Casablanca en Maule Valley.

De laatste is Chili’s grootste productiegebied en wordt verdeeld in drie subgebieden. Het gebied vlakbij  de ‘Coastal Mountain Range’ kent de hoogste temperaturen en minder regen, in tegenstelling tot het gebied dat dichter bij de uitlopers van de Andes ligt.

Malleco is op dit moment de meest zuidelijke appellatie van Chili. Het is hier fris en de regenval is aanzienlijk.

 

Ik zag verschillende producenten, maar ik zag er ook veel niet, zoals MontGras,  Miguel Torres,  Viu Manent, maar misschien de laatste nog te klein?

Ook aan  de belangrijke ontwikkeling in de Chileense wijnindustrie,de zogenaamde “Sustainability Code”, werd aandacht geschonken. Middels een gesprek en middels een leaflet waar de code en haar betekenis in zijn opgenomen.

Het gaat om drie belangrijke speerpunten: het milieu, de mensen en een economisch bestaansrecht.

‘Vinos de Chile’ heeft de normen voor de duurzaamheid code vastgelegd.  Wijnhuizen die voldoen aan de strenge normering mogen dit aangeven met een duurzaamheidszegel op de etiketten. Daarmee aangevend dat zij de aarde en alles wat daar in en op leeft,  op een waardige en zinvolle manier willen behouden voor hun nageslacht, zodat er ook voor hun een leven in de toekomst is.

Chili, wat een mooie wijnen komen er uit de Nieuwe Wereld.

 

 

Lees ook:Chile, the natural choice deel I
Lees ook:Wijnproeverij Chili met diner
Lees ook:Nieuws, roddels en feitjes van vandaag de dag
Lees ook:Chili, the natural choice deel II
Lees ook:Sparkling wines maken hun entrée in Chili

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>