KWI – Kleine Wijnimporteurs laten zien wat ze waard zijn

Ik had niet verwacht dat “de beursvloer, het beurscomplex”, zo vriendelijk en uitnodigend zou zijn als het daadwerkelijk was! Als je in de Randstad bent opgegroeid en er nog steeds veel te vaak node moet zijn, is het een verademing om in zo’n groen Safaripark zonder dieren terecht te komen. Het deed me in eerste instantie denken aan de Burgers Zoo (Arnhem), waar onze kinderen vaak, tot in den treuren, met opa en oma naar toe mochten. Tot vreugde van beide partijen! Niet in het minst van de ouders :) !

Bij de entrée zat het welkomstcomité van Perswijn.  Gewapend met het handige spoorboekje en een glas, op naar de immer enthousiaste importeurs en importrices!

Nou, dat laatste woord bestaat natuurlijk niet, hooguit als import rice, maar dat neemt niet weg dat er veel vrouwelijke importeurs een goede zaak deden daar in de showkas de Arendshoeve.

Ik noem er vast twee:  Leonie Vervelde van Vervelde Wijnimport en Marianne Janssen, Maddalena Wines. Waarom nu deze? Wel het verhaal he! Leonie Vervelde charmeerde door haar openheid en bereidheid haar passie voor Zuid-Afrika met de bezoeker te delen. Ik ben er van overtuigd dat we nog veel meer van deze Business Studente gaan horen, die tijdens haar studie in Stellenbosch in aanraking kwam met de schoonheid van dit land en de overvloed aan zongerijpt goud. De wijnen van Zuid-Afrika. Jong als ze is, startte ze de onderneming Vervelde Wijnimport, haalde de benodigde wijnpapieren en gaat nu, naast het afstuderen, verder met de Advancedcourse van de WSET. (Wine and Spirits Education Trust).

Haar mooiste wijnen wilde ik proeven, helaas :) , ik  kwam er niet onder uit, ik proefde ze allemaal!  Bij elke wijn had ze weer een ander verhaal en zo gingen we van Stellenbosch naar Paarl naar Walker Bay. Prachtige gastronomische wijnen.

Maddalena Wines, daar ga ik nu niets over zeggen. Dit weekeinde komt er een exclusief interview over Maddalena Wines en de vrouw achter deze sprankelende Noord-Italiaanse wijnen!
Ik schuifelde langs Zibibbo uit Abcoude, van Julian de Keijzer met zijn vertegenwoordiging van het huis Massimo Rivetti uit Neive Piemonte. “Goede wijn maken”, zeggen zij daar, “is Topkwaliteitsdruiven verbouwen!” Daar begint alles mee. Ah wel, tegen de tijd dat ik Julian ga interviewen hoor ik ongetwijfeld alle ins-and-outs van deze hardwerkende Piemontese familie.

Aangetrokken als in de betekenis van magneet, kwam ik terecht in het bijzondere verhaal over die  jongen, die een Franse wijnboer  wilde worden. Wat een verhalen hadden de twee heren bij  “halte 35”! Lucas Schutte, wijnmaker en zijn importeur Carlo van Lamsweerde hadden het grootste plezier. Vertelden over hoe een Hollandse jongen in de Gaillac terecht kwam, na een speurtocht die in de Corbières had moeten eindigen! Over hoe een wijnimporteur, half wonend in Nederland, half in Zuid-Frankrijk, naast frisse, misschien niet zo bekende, maar beslist aan te bevelen  wijn van authentieke Franse druiven: Duras, Braucol, Mauzac, Loin de l’Oeil en bijvoorbeeld de Ondenc, ook nog eens Roze Knoflook importeert. Eigenzinnig en authentiek, zo omschrijven ze de wijnen van Chateau Maresque.  Hier zit een bijzondere waarheid in. Maar ook een uitstraling: “ ik doe wat ik wil en ik leef zoals ik wil!”.

Dit wordt een reisje naar de Gaillac voor ME en mij. Ik hoop in de oogsttijd, want dat lijkt me te gaaf om eens mee te maken!

Naast Gaillac stond Bordeaux. David van Bolomey Wijnimport. Ik heb er helaas nu niets geproefd, maar ga dat zeker uitvoerig doen als ik David, die ik ook ken als collega-docent bij het Wijninstituut ga interviewen  over zijn liefde voor  o.a. de Bordelaise wijnen. Dat zal een uitgebreide sessie worden! Want daar zit een hoop kennis in dat Bolomeyhoofd!

Ik kwam langs California ‘s finest uit Scherpenzeel, ik zag Oostenrijk goed vertegenwoordigd staan! Volop Spanje en  gastgericht: ‘JustAddWine’  die met Franse wijnen -Loire en Bourgogne- uitnodigend, gastvrij, gastgericht proefminnend Nederland benaderde!

De Italiaanse uitziende broers Brandt  van Olioliva waren aanwezig met hun eigen stukje Toscane! Behalve dat ze de onmiskenbare Italiaanse flair hebben, blijf je ook aan hun stand gebonden door de fabulous lekkere olijfolie van Fattoria Bernardini. Een frissere olie kom je niet snel tegen. Ik ken hun wijnen goed, werk er graag mee in de Food&Wine workshops die ik geef, maar ze konden me toch weer verrassen met een nieuwe ‘catch’!

De Fattoria La Torre, Albireo 2008, van 100% syrah. Toscane? Ja echt Toscane. Al geruime tijd geldt er meer speelruimte voor het gebruik van de druiven voor de Toscaanse boeren.

Aandoenlijk serieus en met grote overgave ‘verkocht’ de jonge kok van Bistro ‘t Olde Stadhuus  uit Ommen zijn ziel en zaligheid voor dit bedrijf. Hoewel ik  begreep dat de heerlijke fingerfood hapjes die  hij liet proeven ook in een winkeltje bij, naast of voor het restaurant te koop zouden zijn, kan ik dat zo snel  op de website niet terugvinden. Moet dat er nog even bij gezet misschien?

Het was een welbestede middag. Dat ik vervolgens in een wanstaltige file terecht kwam, ach, dat had ik er  echt wel voor over.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Vervelde WijnImport, een Zuid-Afrikaanse Business
Lees ook:De Wijnparade gaat naar Haarzuilens!
Lees ook:
Lees ook:RODERICK ROS IS TERUG BIJ WIJNIMPORT J. BART
Lees ook:Veel besproken ganzenlever

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “KWI – Kleine Wijnimporteurs laten zien wat ze waard zijn

 1. Lucas Schutte

  Dag Marja,
  Inmiddels weer terug in Gaillac, bedankt voor je bezoek en je verhaal. Bovenstaand de link naar mijn website.
  tot de volgende oogst dan
  groet,
  Lucas

    /   Reply  / 
 2. Wijnand

  Hoi Marja,

  Een leuk verslag van een nog leukere beurs!
  Hoewel je toch het logo van BubblesbyBruud in de lens hebt gehad, heb je de meest bruisende stand niet meer weten te bereiken.
  Het is ook niet te doen, 400+ wijnen proeven.

  Speciaal voor de lezers van wijn.blog en iedereen die op GWKI 2012 is geweest hebben we nog een speciale actie waarbij je geen verzend kosten betaalt tot einde zondag 22 april! Met de code GWKI betalen alle wijn.blog.nl bezoekers geen verzendkosten op bestellingen bij de http://proseccoslijterij.nl/ (min doos) en http://franciacortaslijterij.nl/ (min 3 flessen).

    /   Reply  / 
 3. Marja van Beek Auteur

  ik kom beslist bij een volgende proeverij! Ik houd van Italie! Wat is het eerste leuke evenement waar jullie staan?

    /   Reply  / 
  1. Wijnand

   Hoi Marja,

   Die agenda is steeds in ontwikkeling, als je je inschrijft op onze NB, twitter of FB houden we je vanzelf op de hoogte.

   Agenda tot nu toe:
   - Italie Evenement haarzuilens 11 – 13 mei
   - Proeverij Amsterdam in Restaurant Paerz 20 mei en mousserend Diner in Rotterdam 7 juni http://proseccoslijterij.nl/proeverij (als je één van deze data kan, laat het dan weten, stuur ik je een uitnodiging)
   - Primeurs 2012 Wine & Food association (alleen vak & pers, als je nog geen uitnodiging hebt van Wine & Food dan moet ik even vragen of ze jou er ook één kunnen sturen)

   Lijkt me leuk om je te ontmoeten!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>