Gastronomisch leesvoer op een rustige zaterdagavond

Wat doe je op een avond als iedereen je verlaat? ‘t Ja dat klinkt dramatischer dan het is! De hotelier verdween naar het hotel, om te werken en heel laat terug te komen. De kinderen vlogen uit, fietsten weg, om nog veel later terug te komen….
Gisterenavond derhalve opgekruld op de bank doorgebracht, met de hond erbij en een grote stapel bladen en magazines die de afgelopen week (en sommige al even daarvoor) op mijn bureau zijn beland.  ‘t Ja ieder nadeel heeft zijn voordeel en zo kon ik van de nood een deugd maken.  Een kleine greep uit deze papierhandel!

Eerder deze maand lag ‘de Bouillon’ al op de deurmat. Een aanrader! Altijd fijne, uitgebreide artikelen en geen prietpraat. Maar ook ‘klein’ restaurantnieuws en tips. Zoals bijvoorbeeld over het nieuwe Conservatorium Hotel in Amsterdam waar Schilo van Coevoorden de kapitein  van de keuken is geworden, naast zijn restaurant in Spanje nb. Dat  weer geplaatst naast de briljante geste van  John Halvemaan waar je op zaterdagavond als ze open zijn, tegen een kleine vergoeding,  je eigen wijn mee kunt nemen! Een belofte dus voor de overvolle kelders van de babyboomgeneratie!

Het artikel van Margo Vanderstraeten, die een week als nietskeukenkunner, mee mag draaien in de keuken van Jonnie Boer spreekt mij zeer aan. Ooit, in een ver verleden, overkwam mij soortgelijke ervaring, toen wij een monumentale boerderij kochten, waar ik met mijn hotelmanagement ervaring de keuken  van het hierin gevestigde restaurant mocht gaan bestieren. Hard gelag, maar uiteindelijk kwam het goed!

Ook de ‘vlier’ en alles over het wekken vind ik interessant, net zoals de wijn uit Tjechië en de whisky bij het eten, het Ouzoparadijs. Kortom, lees en geniet.

In de Bouillon heb ik een klein foldertje van Okhuysen gestopt om het niet kwijt te raken, Niet de Vinée Vineuse , maar korte berichtgeving over  het excellente oogstjaar 2009, waar de schatten van Montlobre verleidelijk uitgelicht worden.  Mijn bestelling nu direct gemaakt.
Dan komt de Perswijn bovendrijven. Net als de Bouillon al eerder deze maand binnengekomen, net als de Bouillon geen blad dat je achter elkaar uitleest! Er staat te veel nieuws in, te veel artikelen voor één avondje alleen op de bank.  Regelmatig lees ik er in, natuurlijk over de Bordeaux, waar mijn collega’ MV i/o Fransbert Schermer enkele weken geleden een uitgbreide Masterclass van een week volgde, (stikjaloers ja!). Bordeaux uit de fles 2008 en 2009’. Lees het en kijk vooral ook naar de tips die ze aan het einde geven over die Bordeaux die wèl betaalbaar zijn.

Al jaren ben ik een groot fan van Jancis Robinson dus haar artikel over werken in de wijngaard: ‘van rugpijn tot wijn’! speekt me zeer aan. Als altijd de artikelen van Lars Daniēls, leerzaam en belangijk voor mijn opleiding. Ditmaal tannine! Professionele wijnproevers moeten van tijd tot tijd pauzeren zegt hij, om de mond te neutraliseren, de nervus trigeminus te ontzien! Hmm, zou 12 rode wijnen op een ochtend al te veel kunnen zijn, mijnheer J. ?

Naast de Perswijn ligt een beetje flodderig de Elle Eten te liggen, geenszins een flodderig blad inhoudelijk, maar het papier is denk ik wat dunner.  Ik vind het altijd de ‘Libelle’ onder mijn vineuse en culinaire lectuur. Vlot geschreven, makkelijk taalgebruik, leuke recepten en mooie foto’s. Ik bewaar hem zeker, want het bladert lekker en  het kookt goed.

Als laatste kom ik de ‘Winelife’ tegen. Het wijnnieuws hierin is grappig, de nieuwe producten zijn leuk. Het papier is dunnig, de artikelen zijn populair. Gelardeerd met oneindig veel foto’s. Misschien dat ik het leukste nog wel  ‘Wijnweekend Sicilië’ vind.

Het wakkert mijn nimmer te stuiten reislust  zo enorm aan!

Hmm tot slot in de WL een artikel over swingende Sangioveses. Maar liefst 100 rode wijnen zijn hier onder de wijnloep gehouden door het proefpanel, met een uitkomst van  20 in een winning list. Zouden ze wel gepauzeerd hebben tussen door? Hè, in verband met de tannines en de pijnprikkelzenuw….

 

 

 

 

 

Lees ook:Welk nieuws brengen de culinaire bladen en de wijnbladen dit keer?
Lees ook:Foutloos bloggen is niet makkelijk, maar moet!
Lees ook:De magazines, wat brengen ze ons?
Lees ook:Perswijn, Winelife, Sabor, Bouillon je komt er nog eens in om
Lees ook:GPS-wijnstokkenplant-machine

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>