De jacht op het Wijnbrevet…

of is wijnproeven echt zo moeilijk?

Hierbij laat ik je weten dat ik met een 8 geslaagd ben voor het Wijnbrevet-diploma. Een goed cijfer zou je zeggen maar wat het wijnproeven betreft was het met de hakken over de sloot, ik had er slechts 2 goed.”

Deze mail ontving ik gisterenavond laat! Een van mijn cursisten blij met het Brevet, maar  teleurgesteld over zijn eigen resultaat. Hij had er véél meer van verwacht. Hij ging het examengebouw uit met het gevoel toch minstens vier van de zes wijnen goed geproefd te hebben  ipv uiteindelijk slechts twee! Sauvignon had hem ook voor het lapje gehouden! NieuwZeelandse wijn van Sauvignon blanc druiven smaakt toch wel heel anders dan een gemiddelde Sauvignon blanc wijn uit de Loire! Inderdaad is dat helemaal waar. ‘t Ja, hoe kan je dan in hemelsnaam ooit een wijn goed gaan herkennen, laat staan een examen halen.

Wel, dat lijkt heel moeilijk en dat is het ook zeker ha ha ha. Het kostte mij ook bloed, zweet en tranen om mijn proefexamen van de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie te halen. Toch lukte het. Als ik nu, zoveel jaren later terugkijk, op wat ik toen zo moeilijk vond, kan ik toch niet anders zeggen, hoe clichématig dit ook mag klinken: ‘oefening baart kunst!’

Ook nu bij mijn opleiding tot Magister Vini vind ik het moeilijk, maar door de basis die ik in de jaren heb gelegd, wordt het me wel steeds makkelijker gemaakt.

Wijnproeven, wijnstudie, het is niet iets  waarbij je het op het laastste moment kunt aan laten komen.
Mijn lieve hotelstudenten hebben daar ook nog wel een handje van! Als ze weer een tentamen hebben gehad, (tentamenstof staat al een jaar van te voren vast!) komen de lastminute studiebollen puffend en steunend naar het volgende college! “U had het dit keer wel heeeel moeilijk gemaakt hoor, mevrouw!” 

‘t Ja, niet voor niets hamer ik er jaar in jaar uit weer op om dit vak, Vinologie met een hoofdletter, regelmatig te studeren. Je kunt onmogelijk alle gegevens over de Bourgogne, de Loire, Napa Valley en ook nog eens de Penedes etc in een korte tijd in je hoofd stampen. Nee, het moet er in gemasseerd worden. Met kleine beetjes en veel herhalingen.
Enfin, iedereen weet dat wel natuurlijk, maar….. “het leven is zo mooi mevrouw! En zo kort! Dat begrijpt u toch ook wel!”

Zo ook het wijnproeven zelf, het daadwerkelijk kunnen afstrepen van wat een wijn niet is, het schrijven van een goede proefnotitie, het letten op feiten en gegevens, buiten die zo nadrukkelijk gezochte aroma’s van de druiven. Dat  vereist nu eenmaal een hele lange weg! Niet in wijn drinken, maar in daadwerkelijk verstaan wat je leest in het glas!

Dus beste cursisten, vrolijke hotello’s, niet getreurd want het kwartje gaat wel vallen als je maar doorgaat en proeft en proeft en proeft!

Je kunt het slechter treffen!

Lees ook:Oogstbericht uit Chili
Lees ook:Grootspraak in opspraak?
Lees ook:Wijnen Wageningse Berg op fles
Lees ook:De jeugd versus de ouderen
Lees ook:Wijn bij Oesters

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>