Vinoblesse, overzichtsproeverij in de Schaapskooi te Baarn

Gisteren was het dan zover, de overzichtsproeverij van Vinoblesse in Baarn. In de nieuwe schaapskooi van de Drakenburg.  Eerlijk is eerlijk, ik moest me wel losscheuren uit de tuin, waar ik optimaal genoot van de zon, wat schoonmaken van de groentetuin en  het te laat terugsnoeien van enkele boompjes. Ai.

In verband met het verrukkelijke lenteweer had ik  toch minder bezoekers verwacht, dan er  daadwerkelijk waren! De terrassen om de schaapskooi heen waren open en veel proevers en proefsters hadden daar een zonnig heenkomen gezocht, gewapend met proefdocumentatie en wijnglas! Ik kwam er veel bekenden tegen. Met en zonder wijnhistorie !
Zeer te waarderen vond ik de opmerking van Vinoblesse op de voorzijde van het bestelformulier, ik citeer, “de  wijnen zijn nog jong –sommige zelfs net of not niet op fles- misschien niet eens direct ‘lekker’. …. Gesloten, tikje wrang… door de zuren en tannines (bij rood), die mits in goede verhouding juist de essentiële  componenten van een goede wijne zijn! Let op de concentratie en balan s tussen zoet, zuur en bitter. En op duur en finesse van de afdronk!” Zo dat men begrijpe…..

 

In de schaapskooi waren 5 tafels opgesteld. Bemand en bevrouwd met Nederlanderse wijnmensen, maar ook met de echte wijnmakers uit het land. In de Bourgogne ging ik op bezoek bij Pierre Fénals, Maison En Belles Lies à Saint-Aubin.

 

Bij een van de tafels stond Christophe Bousquet van Château Pech Redon à  La Clape. BIj hem proefde ik driemaal rood. Oplopend.  Werkelijk niet verkeerd!

 

Van Toro wijnen zag ik de prachtige en ongetwijfeld vakkundige Spaanse Maria Alfonso Hernandez waar ik ook een bijzondere range wijnen proefde: drie jaargangen Toro El Vino Del Buen Amor.   Ze spraken mij  zeer aan.  Bestellingswaardig.

 

Ook de wijnen uit de Languedoc-Roussillon gingen niet aan mijn neus voor bij. Ik vroeg en kreeg het neusje van de zalm. Drie x rood eindigend met  Pic Satin Loup l’ Olivette, Clos Marie.  Een prachtige wijn, die je nog tenminste vier of vijf jaar weg moet leggen, om hem dan te eten bij  eh…. Misschien wilde eendeborst met een saus van sinaasappelzestes?  Maar hoe maak je dat? Daar moet ik eens even voor gaan zitten.
Er waren wijnen van biologisch geteelde druiven, van biologisch-dynamisch geteelde druiven  en Vin Naturel, volstrekt natuurlijk gemaakt zonder of met een minimale hoeveelheid sulfiet! Ook nog niet gebottelde vatmonsters waren aanwezig.

 

Kortom, een goed bestede zondag namiddag.  Nu nog even kijken wat ik zal gaan bestellen.

 

 

Lees ook:Natuurwijnen, wat zijn dat eigenlijk?
Lees ook:Alcoholvrije ‘sparkling rosé’ getest
Lees ook:Vinoblesse, de strijd om de natuurwijnen
Lees ook:Corbières bij pasta met boerenkool
Lees ook:Wijn bij de sushi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>