Scala aan internationale topchefs op Folie Culinaire in MECC Maastricht

Van maandag 7 t/m woensdag 9 oktober 2013 vindt in het MECC in Maastricht een nieuw topevent voor de professionele gastronomie plaats: Folie Culinaire (opvolger van de EFFF).  Drie beursdagen lang zijn er doorlopend demonstraties van internationale topkoks en draait alles om culinair genieten, beleven, ervaren, ruiken en proeven.

Een scala aan internationale topchefs geeft acte de présence op Folie Culinaire. Driesterrenchef Thomas Bühner verzorgt met zijn team van restaurant La Vie uit het Duitse Osnabrück een diepgaande demonstratie. De sterrenchef staat bekend om zijn ‘complexe keuken’, waarin hij ieder ingrediënt volop tot zijn recht laat komen.  De basis voor alle gerechten wordt gevormd door de eigen smaak van ieder product en het garen op lagere temperaturen. Bühner ziet zijn gerechten niet als gangen, maar vergelijkt deze met een symfonie aan verschillende instrumenten die elkaar overtreffen.

Ook de Franse sterrenchef Emmanuel Renaut van restaurant Flocon de Sel  geeft een demonstratie. Renaut behaalde in oktober 2012 zijn derde ster.  Renauts kookstijl wordt gekarakteriseerd door uitsluitend te werken met producten uit zijn eigen regio (Haute-Savoie) en nadrukkelijk het ritme van de seizoenen te volgen.

Verder laat Sang Hoon Degeimbre van het Belgische restaurant L’Air du Temps** zich gelden in de centraal gesitueerde demokeuken. Om zo veel mogelijk smaken uit zijn groenten, kruiden en bloemen te halen, maakt hij gebruik van ultrasonore techniek. Een extreem hoge geluidsfrequentie breekt de celstructuur van planten volledig af. Door deze techniek komen sappen en aroma’s tevoorschijn die anders verborgen zouden blijven: ze komen immers tevoorschijn zonder garing!

Tot slot trakteert de Franse sterrenchef Jean-François Piège de bezoekers van Folie Culinaire op een demonstratie. Piège werd bekend als chef onder Alain Ducasse met wie hij sinds 1992 werkte. Zijn bekendheid werd nog groter toen hij chef was bij het Parijse restaurant Les Ambassadeurs in het luxe Hôtel de Crillon in de periode 2004 tot 2009. Dat laatste restaurant kreeg onder zijn leiding twee Michelinsterren. In 2010 opende hij zijn eigen restaurant in hotel Thoumieux. Kort na de opening van zijn restaurant ontving hij twee Michelinsterren die hij tot op de dag van vandaag weet te behouden.

Naast bovenstaand sterrengeweld is een delegatie topchefs – Vincent Arnould (M.O.F.), Robert Besse en Bruno Lalande – uit de Périgord aanwezig om alle klassieke en moderne geheimen van truffels en foie gras te onthullen.  Met dit scala aan internationale topchefs doet Folie Culinaire zijn naam eer aan en zoekt de grenzen van het gastronomisch vakgebied op.

Folie Culinaire is een coproductie van het vakmagazine Culinaire Saisonnier en MECC Maastricht. De beurs richt zich op chefs, restaurateurs, cuisiniers, traiteurs, maîtres d’hôtel, patissiers en sommeliers en wordt gelijktijdig gehouden met de horecavakbeurs BBB.  Niet alleen voor bezoekers van Folie Culinaire, maar ook voor exposanten geldt een screening om een evenwichtig en kwalitatief aanbod te garanderen. Na sluitingstijd van de beurs zijn er diverse activiteiten in de stad Maastricht. Zo bieden de restaurants van Les Tables en Maastricht Culinair speciale arrangementen en worden er diverse activiteiten georganiseerd door de cafés van de Mestreechter Brandslang. Beursbezoekers reizen voordelig van en naar Maastricht met een speciale NS-deal. Ook worden er aantrekkelijk geprijsde hotelkamers aangeboden.

Lees ook:Driesterrenchef Thomas Bühner met demonstratie op de Folie Culinaire
Lees ook:Sterrenkoks creëren culinaire gekte op Folie Culinaire
Lees ook:EVEN RAMSVIK EN NORTHSEACHEFS OOK NAAR MAASTRICHT
Lees ook:TOPCHEF MICHEL DEL BURGO VERVULT VLESELIJKE OPDRACHT OP FOLIE CULINAIRE 2014
Lees ook:DAVID TOUTAIN OP FOLIE CULINAIRE IN MECC MAASTRICHT

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>