Wijn van De Stad Maastricht Erkend Streekproduct

Wijndomein De Stad Maastricht is de eerste wijngaard in Limburg en de tweede in ons land waarvan de wijn mag worden voorzien van het keurmerk Erkend Streekproduct. De in Wageningen gevestigde Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) heeft de mousserende, rode, witte en rosé wijnen afkomstig van Wijndomein De Stad Maastricht deze week gecertificeerd als Wijnen uit het Maasdal van Maastricht, zodat die zich voortaan mogen tooien met het logo Erkend Streekproduct.

Tot Wijndomein De Stad Maastricht behoren de Weerter Wingerd en de Boekender Wingerd (samen 4,5 ha groot) en de wijngaarden van Kasteel Meerssenhoven en Kasteel Vaeshartelt (samen 1,5 ha groot). Deze wijngaarden liggen in de zogenaamde Landgoederenzone, restant van het vroegere Hartelt. Hartelt (of Hartert) was al in de Middeleeuwen de naam van een uitgebreid bosgebied dat zich uitstrekte van Limmel (nu een wijk van Maastricht) tot Meerssen en westelijk daarvan tot aan de Maas.

Warm microklimaat
De Landgoederenzone ligt als een schil om de oost- en noordkant van Maastricht heen en bevat een aantal (intussen grotendeels gerestaureerde en van een nieuwe functie voorziene) landgoederen en buitenplaatsen, met namen als Vaeshartelt, Meerssenhoven, Mariënwaard, Kruisdonk, Villa Kanjel en Villa Zonnevang. De wijngaarden van Wijndomein De Stad Maastricht liggen midden in de Landgoederenzone, in het relatief warme Maasdal ten noorden van Maastricht. Fruittelers in dit gebied kunnen hun fruit ongeveer tien dagen eerder plukken dan hun collega’s op het hoger gelegen Zuid-Limburgse plateau, terwijl die op hun beurt weer tien dagen eerder met de pluk kunnen beginnen dan hun collega’s in bijvoorbeeld de Betuwe.

De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit verschillende afzettingslagen van de Maas en de Geul (puinwaaier), waaronder grind (voor wijnstokken van vergelijkbare betekenis als mergel) en klei/löss. Het grondwater bevindt zich op ongeveer 2,5 meter onder het maaiveld. Overtollig regenwater wordt door de Geul afgevoerd naar de Maas, terwijl bij langdurige droogte de bodem voldoende vocht blijft vasthouden.

Uitbreiding
In het kader van het project De Tuinen van Maastricht is het de bedoeling de Landgoederenzone de komende jaren steeds verder in te richten voor stadslandbouw. Daaronder valt ook de verdere uitbouw van Wijndomein de Stad Maastricht naar een oppervlakte van 15 tot 20 ha. De wijngaarden zijn aangelegd en worden duurzaam beheerd door het Maastrichtse Viti BV dat ook verantwoordelijk is voor het maken van de wijnen van Wijndomein De Stad Maastricht.

Lees ook:Wijnweekend!
Lees ook:Grootschalig herfstig wijnevent in Maastricht op komst
Lees ook:TEFAF dé kunst- en antiekbeurs!
Lees ook:NIEUWE UITINGEN VOOR JUBILEUMEDITIE BBB EN FOLIE CULINAIRE, EDITIE 2014
Lees ook:Wijnwandelen in Limburg op 3 sept

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>