Biologische wijn, nu eindelijk duidelijkere regelgeving?

Na de afwijzing in het voorjaar van 2010 van een eerder voorstel voor Europese regelgeving op het gebied van biologische vinificatie, wordt momenteel gewerkt aan een nieuw voorstel. De in 2010 afgewezen regelgeving werd volgens het Productschap Wijn (PW) in Den Haag bekritiseerd wegens (veel) te lakse normen, onder meer wat betreft het gebruik van sulfiet.

Zuid-Europese wijnbouwlanden wilden daarbij lagere maxima hanteren dan bijvoorbeeld Duitsland, waar meer wijnen met restsuiker vandaan komen. Voor wijnen met minder dan 2 gr/l restsuiker wordt nu een maximale hoeveelheid sulfiet voorgesteld die 50 mg/l lager ligt dan die voor conventionele wijnen. Bij meer dan 2 gr/l restsuiker zou het maximum 30 mg/l lager moeten komen liggen. Betrokkenen hopen dat de Europese regelgeving voor biologische vinificatie al met de oogst 2012 van kracht kan zijn. Het zou betekenen dat dan voor het eerst gesproken kan worden van ‘biologische wijn’. Nu is alleen de biologische teelt van druiven officieel gereglementeerd.

Bron: Slijtersvakblad

 

Lees ook:Nieuwe Europese regels voor biologische wijn
Lees ook:Wetgeving EU biologische wijn in voorbereiding
Lees ook:Wijngebieden in opstand tegen Europese Commissie plannen
Lees ook:Meer EU subsidie voor de wijnsector!
Lees ook:Killivis met wijn, gezonder bestaat niet…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Biologische wijn, nu eindelijk duidelijkere regelgeving?

  1. Bindels

    Nogmaals: vermijd oud nieuw. Slijtersvak blad had het weer van WIC-nieuwsbrief, die al een tijdje geleden verscheen. Dus derde- hands weergegeven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>