Zet Fairtrade op je boodschappenlijstje

Start Fairtrade Week: 27 oktober 2011

Morgen start de 5e editie van de landelijke Fairtrade Week en zetten ruim 3000 supermarkten en winkels hun Fairtrade assortiment in de schijnwerpers. ‘Zet Fairtrade producten op je boodschappenlijstje’ is de oproep van Stichting Max Havelaar, de organisator van de jaarlijkse Fairtrade Week die plaatsvindt van 27 oktober t/m 6 november 2011.

De hele week staan Fairtrade producten centraal, ook wijn: in supermarkten, bedrijfsrestaurants, op hogescholen en universiteiten. Op donderdag 27 oktober geeft de Rotterdamse wethouder Korrie Louwes officieel het startschot van de Fairtrade Week 2011. Deze aftrap vindt plaats tijdens de Max Havelaar Lecture op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en staat in het teken van ‘Klimaat & Fairtrade’.

Fairtrade acties
Floortje Dessing, ambassadeur van Stichting Max Havelaar, heeft speciaal voor de Fairtrade Week een radiospot opgenomen waarin zij oproept om tijdens de dagelijkse boodschappen te kiezen voor Fairtrade producten. Daarnaast heeft Stichting Max Havelaar dit jaar voor het eerst samen met Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Lidl een speciale Fairtrade actiefolder ontwikkeld met Fairtrade productaanbiedingen. Deze folder valt vanaf 31 oktober bij twee miljoen huishoudens op de mat.

Max Havelaar keurmerk
Stichting Max Havelaar is de organisator van de Fairtrade Week en eigenaar van het Fairtrade keurmerk in Nederland. Dit keurmerk, in Nederland beter bekend als Max Havelaar, heeft een focus op kansarme boeren in ontwikkelingslanden. Om armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, zijn er naast strenge sociale- en milieucriteria ook criteria opgenomen waardoor boeren minimaal een kostendekkende prijs en een premie ontvangen. Het keurmerk is in Nederland te vinden op 1700 producten zoals koffie, thee, chocolade, ijs, bananen, katoenproducten, bloemen en wijn die geleverd worden door meer dan 130 bedrijven. Fairtrade komt ten goede aan ruim 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden.

www.fairtradeweek.nl

www.maxhavelaar.nl

De Fairtrade Week 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door:  ICCO, Oxfam Novib en Netwerk VSP.

[Persbericht]

Lees ook:Beste Fairtrade wijnen van Nederland gekozen
Lees ook:Fairtrade huiswijn bij PLUS
Lees ook:PLUS introduceert nieuwe serie verantwoorde huiswijnen
Lees ook:Nieuwe versie Eerlijke Wijnlijst en Eerlijke Wijnpas
Lees ook:Jumbo introduceert ‘Beste Fairtrade wijn van Nederland’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zet Fairtrade op je boodschappenlijstje

  1. FairVeilig

    En laten we niet vergeten dat het keurmerk ook op producten uit een onverwachte hoek kan zitten. Zoals Fair Trade condooms. http://www.fairveilig.nl. De variatie in Fair Trade artikelen blijft maar groeien. Dit is een goede zaak!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>