Beste Fairtrade wijnen van Nederland gekozen

Wijnprofessionals beoordelen veertig Fairtrade wijnen

Tijdens de derde editie van de Fairtrade wijn verkiezing zijn vanmiddag de beste Fairtrade wijnen gekozen. In de Colour Kitchen in Amsterdam kwamen veel bekende wijninkopers en schrijvers, onder leiding van Harold Hamersma, bij elkaar om in totaal veertig wijnen blind te proeven. In zowel de categorieën rood, wit en rosé kwamen Zuid-Afrikaanse wijnen als winnaars uit de bus. Alle winnende wijnen mogen het predikaat ‘Beste Fairtrade wijn van 2012′ dragen. De verkiezing is een initiatief van Stichting Max Havelaar en wijnportal By the Grape.

Rood
Van de 22 rode wijnen won de Zuid-Afrikaanse H-EERLIKWIJN Shiraz 2011. Volgens juryvoorzitter Hamersma behoorde deze “rijpe, volle wijn” duidelijk tot de uitschieters van de deelnemende wijnen. Deze wijn is vanaf 12 oktober exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten.

 Wit
Hamersma sprak namens alle deelnemers aan de proeverij zijn enthousiasme uit over de kwaliteit van de dit jaar ingezonden witte wijnen met het Fairtrade keurmerk. De Koopmanskloof Chardonnay uit Stellenbosch werd verkozen tot beste witte wijn. Het oordeel van de jury luidde: “een brede, volle, soepele Chardonnay”. De wijn is verkrijgbaar bij Deen, Coop, Boni, Jan Linders, Poiesz, Spar, Sligro, Vomar en Hoogvliet.

Rosé
In de categorie rosé kreeg de Koopmanskloof Pinotage Rosé een eervolle vermelding van de jury. Er werd in deze klasse echter geen prijs uitgereikt omdat te weinig rosé wijnen waren ingestuurd om met elkaar te vergelijken.

Nieuwkomer
Voor het tweede jaar op rij werd ook het predikaat ‘beste nieuwkomer’ toegekend. Dit is een aanmoedigingsprijs voor wijnen die nog niet in de winkels verkrijgbaar zijn. De Zuid-Afrikaanse Palesa Chenin Blanc kwam als onbetwiste winnaar naar voren. Deze wijn, met een hoog smaakgehalte, werd door de jury vergeleken met de frisse Spaanse Albariño.

Waarom Fairtrade wijn
Het Fairtrade keurmerk op de flessen wijn garandeert de consument dat de arbeiders op de wijnplantages onder goede arbeidsomstandigheden werken en dat er aandacht is voor het milieu. De wijnboeren krijgen een Fairtrade premie die bestemd is voor sociale ontwikkeling. De arbeiders bepalen gezamenlijk waarvoor deze Fairtrade premie ingezet wordt, bijvoorbeeld voor sociale of medische projecten.

Max Havelaar keurmerk
Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en wijnportal By the Grape organiseren de Fairtrade wijn verkiezing. De doelstelling hierbij is duurzame Fairtrade wijnen onder de aandacht te brengen bij consumenten en de handel. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang tot de Westerse markt krijgen en dat zij voldoen aan strenge milieueisen. Doordat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, kunnen zij zelf investeren in een betere en schonere toekomst. Initiatiefnemer Derrick Neleman van By the Grape is al jaren nauw betrokken bij Fairtrade wijnen en introduceerde in 2005 met Lovian de eerste Fairtrade wijn in de Benelux.

[Persbericht]

Lees ook:Fairtrade huiswijn bij PLUS
Lees ook:Zet Fairtrade op je boodschappenlijstje
Lees ook:By the Grape winery ‘Beste wijnwinkel van Nederland 2014’!
Lees ook:Jumbo introduceert ‘Beste Fairtrade wijn van Nederland’
Lees ook:Torres’ Santa Digna nu met Fairtrade-logo

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Beste Fairtrade wijnen van Nederland gekozen

  1. Mariella Beukers Auteur

    Ik was er ook niet dit jaar, helaas. Gewoon druk met andere projecten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>