Hondenneus tegen kurk: het ultieme wapen!

Vinoo meldt vandaag een prachtig verhaal: een hond in Californië kan feilloos goede van aangetaste kurken onderscheiden. In de Herald Sun stond het verhaal van bloedhond Miss Louisa Belle. Haar baasjes, de eigenaren van de boutique winery Linnea in Caulfield, Napa Valley,  hebben haar getraind goede kurken te onderscheiden van aangetaste.

Kurk aangetast met de schimmel TCA tast namelijk in sterke mate de smaak van wijn aan. We noemen dit euvel ‘kurk’ en het komt voor in zeker 2% van de met een kurk afgesloten flessen wijn. Je proeft in de wijn dan vooral natte sokken, vochtig karton of andere muffe luchten.

Het verhaal: Miss Louisa Belle was wat onrustig in huis. Het deed haar eigenaren Michelle Edwards en Daniel Fischl besluiten om haar energie in te zetten voor nuttiger doeleinden. Zij confronteerden de hond met een stapel kurken, waarvan zij na twee weken al binnen 30 seconden de slechte van de goede begon te onderscheiden door ze met haar neus aan de kant te schuiven.

Aangezien TCA een aanzienlijk probleem is in de wijnwereld, hebben de baasjes goed in handen met Louisa Belle. “De meeste wijngaarden vertrouwen op de menselijke neus, maar dat is tijdrovend, duur en lang niet zo betrouwbaar als Belle, wiens neus 2000 keer gevoeliger is dan de onze.”

De zeven jaar oude Louisa  Belle kan niet alleen slechte kurken van goede onderscheiden. Ook hele wijnvaten en reeds gesloten flessen die aangetast zijn door TCA pikt ze er moeiteloos uit. Louise Belle kan zelf bladeren aan de wijnstok die besmet zijn met meeldauw onderscheiden!

Bronnen: Vinoo en Herald Sun

Lees ook:Online magazine Vinoo Scope gelanceerd
Lees ook:Ook de kurk industrie innoveert!
Lees ook:Nieuwe Nederlandse website voor het vinden en beoordelen van wijnen
Lees ook:De kurk is een fallussymbool
Lees ook:Nooit meer kurk in de wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>