Champagne uit 19e-eeuws scheepswrak geveild

In Finland zullen op 3 juni twee flessen 200-jaar oude champagne geveild worden. De flessen zijn afkomstig van een scheepswrak dat verging in de Baltische Zee tussen 1825 en 1830. Ze werden in juli 2010 gevonden en samen met zo’n 150 andere flessen geborgen.

De flessen worden geveild in Mariehamm, in de provincie Ǻland, door de provinciale overheid. Eén te veilen fles is afkomstig van het huis Veuve-Clicquot, de andere van het niet-meer bestaande Juglar. Expert Richard Juhlin vertelde eerder dat de flessen op een veiling makkelijk 100,000 euro kunnen opbrengen.

De flessen werden in augustus 2010 geborgen en al snel geïdentificeerd als oudste ter wereld. In januari 2011 bleek nog dat er naast 95 flessen Juglar en 46 flessen Veuve-Clicqout ook 4 flessen Heidsieck-champagne tussen de flessen zaten. Daarnaast waren er enkele flessen bier. Eerder al, in november 2010, waren flessen Veuve-Clicquot en Juglar geopend en geproefd. De Juglar had intense aroma’s van onder andere champignons, de Veuve-Cliquot leek meer op een hedendaagse Chardonnay, met tonen van lindenbloesem en limoenschil.

De Ǻland-eilandengroep ligt in de Botnische Golf. De eilanden behoren bij Finland, maar de bevolking is autonoom en spreekt Zweeds. De opbrengst is bestemd voor goede doelen; het geld zal onder andere besteed worden aan verbetering van de Oostzeekust.

En nu vraag ik me af: en de rest van de flessen? Zullen die ook ooit op de markt komen? Spannend!

Bron

Geïnspireerd op dit bericht vertelt Edith iets over vondsten van restjes chocoladedrank, in het kader van onze wekelijkse wijn-spijssamenwerking op woensdag.

Lees ook:‘s Werelds oudste Champagne wordt geveild in Finland
Lees ook:Recordprijs voor oudste champagne
Lees ook:Originele koelemmer Veuve Clicquot
Lees ook:Romanée-Conti geveild voor recordbedrag
Lees ook:Unieke Frans/Duite wijn

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Champagne uit 19e-eeuws scheepswrak geveild

  1. Pingback: Recordprijs voor oudste champagne | Wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>