Rubriek: Leren

Diplomaregen in de herfst van 2012 voor wijnprofessionals

Peter Duijn en Huib Edixhoven mogen zich vanaf heden Weinakademiker noemen! Ik heb bijzonder veel respect voor deze fantastische bekroning op hard werken en studeren. Want zonder dat is het onmogelijk zo’n zware opleiding tot een goed einde te brengen! Met hun positieve resultaat   komt het aantal Weinakademikers in de Benelux uit op 16 personen.

Lees verder...

Oinos Wijncursussen – Bourgogne – bodem en klimaat

  OINOS Wijncursussen – Gerhard Horstink – œnologue In 1988 is OINOS Wijncursussen opgericht met als doelstelling het geven van cursussen op het gebied van wijn. De basiscursus is de vierdaagse cursus Wijnproefkunde (24 lesuren). Aansluitend hierop is de cursusdag Bodem en Klimaat (1) ontwikkeld. Op deze cursusdag komen klimaat, bodemtype, geologie en invloeden van

Lees verder...

Wijnproeverijen en dergelijke…

Utrecht doet het in het Italiaans Op 24 oktober start Josje Van Oostrom daar met een nieuwe cursus over Italiaanse wijnen: “Wijnliefhebber? Je drinkt graag een lekker/goed glas en je hebt je misschien ook al wel eens verdiept in wijn. Maar de Italiaanse wijnwereld is een bijzondere en niet de meest overzichtelijke daar er meer

Lees verder...

Wijnmening….mijn mening!

Sinds het bekend is geworden dat er een wijnprogramma op de buis zou komen, maar vooral sinds bekend werd dat de Nederlandse Fransman Ilja Gort de rode draad door dit programma zou breien,  lach ik me suf over alle zin en onzin die over deze wijnman, maker, liefhebber, marketer, reclameman, acterende chateau-bezitter  worden gedelibereerd! Vanavond

Lees verder...

Voor een flitsende start in de wijncursuswereld

Kennis van wijnen is voor een wijndocent onmisbaar. Echter, om het goed over te kunnen brengen, de student te enthousiasmeren en te stimuleren, zijn ook de didactische vaardigheden van belang voor een Wijndocent. Het Wijninstituut heeft vanuit de eigen praktijk twee opleidingstrajecten ontwikkeld om de didactische vaardigheden van de wijndocent een impuls te geven.  

Lees verder...

Bluf je eigen “wijnweg”!

Zaterdagmiddag 6 oktober  a.s. weer een middagje wijngenieten met humor! Soms overkomt het je opeens, Je wordt gevraagd voor een gezellig diner bij vrienden thuis, waarvan je weet dat ze een goed glas wijn zeer waarderen. Niet alleen jij bent uitgenodigd, maar helaas is de zwager van het stel ook van de partij. Laat dat

Lees verder...

OINOS AMSTERDAM VAN START

Najaar 2012 zal de cursus Wijnproefkunde van OINOS Wijncursussen in Amsterdam van start gaan. Dr. Dieuwke Engelsma, vinoloog en WSET 4, en Michael Valk, wijnadviseur Vierheemskinderen, zijn de initiatiefnemers en oprichters van OINOS Amsterdam. In samenwerking met Gerhard Horstink, œnologue,  hebben ze een lesprogramma van zes avonden ingericht waarin alle aspecten van het wijnproeven in

Lees verder...

Wespenoorlog in de wijngaard

We bloggen en posten wat af op het Worldwideweb! Ik ken mijn eigen kracht, ( de invloed van wijn op een gerecht en v.v.) maar vooral ook mijn eigen beperkingen! Op het gebied van wijn liggen die toch zeer in de wijngaard, bij de vinificatie-processen en ach… zoveel meer. Maar geprezen zij de dag dat

Lees verder...

Van boeken heb je nooit genoeg

“Het loopt al mooi richting september. De trossen van de blauwe druivensoorten verkleuren, en de netten, in elk geval voor Solaris worden langzamerhand weer van stal gehaald. De oogsten komen in het verschiet, en de aandacht van de wijnboer verplaatst langzaam maar zeker van wijngaard naar wijnkelder.” Hiermee begint de jongste blogpost van Jet -Jet Wester,

Lees verder...

Het Wijninstituut maakt zich op voor het najaar

Wat vliegt zo’n zomerloos jaar toch snel voorbij. Het Wijninstituut komt met het najaarsprogramma! Lees mee in de heldere, overzichtelijke nieuwsbrief  die maandelijks verstuurd wordt naar talloze wijnliefhebbers en professionals. Jij kunt daar één van zijn!   In de augustuseditie veel nieuws over fijne thema-workshops en ook de lopende cursussen weer even op een rij!

Lees verder...

Diamonds are for ever

Op de site van Edwin Raben, bekend als een van de beste sommeliers van Nederland, ook al doet hij nu andere dingen met wijn, komen altijd leuke vragen terecht. Raben beantwoordt ze vakkundig en uitgebreid. Dit keer las ik over “winediamonds”  of misschien bekender als wijnkristal! Voor de liefhebbers is hier de link   naar het

Lees verder...

Meer weten over cava en solera?

Collegaatje Ingrid Larmoyeur (@Vinissima) van het Wijninstituut, tevens fervent vineus – en culinair blogster (soms maken we samen een persreisje), belde mij op en zei “ik ga naar Spanje”. “Huh naar Spanje, wat ga je in Spanje doen dan?” “Nee, niet echt naar Spanje. Dat  moet je virtueel zien!” “Oh, virtueel… natuurlijk! Maar wat ga

Lees verder...

Het woord is aan … André Sauerbier

Surfend over het wwww (‘worldwidewineweb’ ) beland ik op de site van het Wijninstituut.  WI’s eigenaar en oprichter ken ik al jaren. Een visionair op marketinggebied zeker! Een groot wijnliefhebber beslist! Maar ook iemand die er blij van wordt andere mensen de kans te geven,  te delen in zijn kennis. André Sauerbier is de naam.

Lees verder...