Wijnbouw rond de Zwarte zee

Hoe ik daar op kom? Wel voor Bulwijn.nl werd me gevraagd enkele van hun wijnen te proeven met leden van de Proefclub van het Wijncoachingbureau. Altijd leuk natuurlijk en de wijnen werden deze week afgeleverd.
Toen ze binnenkwamen, realiseerde ik me met een plotselinge schok dat ik eigenlijk bijzonder weinig weet van Bulgarije en de overige wijnbouwlanden rond de Zwarte Zee.  Op Youtube naar verhelderend beeldmateriaal gezocht, plaatjes helpen altijd zo lekker, uiteindelijk wel wat gevonden.

Dank zij Miranda Beems uit Weesp, waar ik graag kom, weet ik inmiddels wel steeds beter de wijnen uit Hongarije  te herkennen en te waarderen.
Bulgarije echter is voor mij materie die dringend opgefrist, afgestoft, opgerakeld moet worden. Ik denk dat ik na mijn vinologenexamen geen één Bulgaarse wijn meer geproefd heb, laat staan gedronken.

Wijnbouw rond de Zwarte Zee. Moldavië, Georgië en Rusland om maar eens wat te noemen. Interessant, opkomend, maar gaan ze  nu ook doorpakken?

De hete adem van China is immers in ieders nek! Hoe zal het daar zijn binnen enkele decennia?

Bulgarije kreeg hulp in de wijnbouw vanuit verre landen. Begin jaren 70 adviseerde de Universiteit van Davis in Californië de Bulgaarse wijnboeren om zich vooral te richten op rode wijnen. Volle, krachtige rode wijnen van de internationale rassen zouden zeker aanslaan zo was de gedachte.

Het ging moeizaam. Het grote geld bleef uit. Inmiddels is iets meer dan de helft van de druivenrassen  blauw. Internationaal blauw vinden we terug in de druiven Cabernet Sauvignon en Merlot. Inheems blauw is Pamid, de Gamza, de Mavrud en Melnik. Alle ‘Controliran’  (met een gecontroleerde herkomstbenaming) wijnen worden door een staatsproefcommissie beoordeeld. Op deze flessen moet tenminste het druivenras, de region en het woord Controliran te lezen zijn. Kwaliteitswijnen die op hout gelegen hebben, tonen dit met het woord ‘Reserve’ aan. De rode wijnen moeten dan  drie jaar op hout rijpen en de witte  twee jaar. De wijnbouw in Bulgarije vindt plaats in het hele land met uitzondering van het midden, waar het te bergachtig is. De zuidelijke zone in de Tracische vlakte  is het belangrijkste wijngebied.

In het zuid-westen, tegen de grens met Griekenland wordt de wijn Melnik gemaakt! Ooit de lievelingswijn van Winston Churchil. Een krachtige wijn,  die een lange rijping op  eikenhout moet doorstaan.

De beste witte Bulgaarse wijn komt uit het noordoosten van het Donau-laagland.

Wel, de wijnen zijn geproefd en ik heb me voorgenomen om me eens wat meer in dit deel van de wereld te gaan verdiepen! Geen onplezierig voornemen!

Vanaf morgen staan de proefnotities  op de site van het Wijncoachingbureau.

 

 

Lees ook:Behoort de toekomst van de wijn aan de landen van het Zwarte-Zeegebied?
Lees ook:Oerwijn uit Georgië
Lees ook:Bulgaarse wijnen in Venlo
Lees ook:Wijnbouw in Venlo
Lees ook:Pak jij deze last minute?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wijnbouw rond de Zwarte zee

 1. Laure

  Zeer interessant artikel!
  Een vraagje bij het woord ‘Controliran’: Is dit enkel en alleen om aan te geven dat hij gecontroleerd wordt door de daarvoor voorziene organisatie of is het meer als een oorsprongsbenaming zoals we AOC kennen?

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Hoi Laure, ja het is een gecontroleerde herkomstbenaming. Er zijn 27 gebieden van.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>