Jan Oude Voshaar geeft lezing over bio-wijnbouw tijdens BioVak

Wijnbouw in Nederland is sinds 2000 sterk gegroeid door nieuwe druivenrassen die een paar weken eerder rijp zijn dan de klassieke rassen. Zelfs in de koele, natte zomers van 2010 en 2011 werden ze goed rijp. Verder zijn deze rassen veel minder gevoelig voor schimmelziekten als meeldauw en hebben dus veel minder chemische gewasbescherming nodig dan de klassieke rassen. Hierdoor is bio-wijnbouw veel beter mogelijk geworden.

Opvallend is dat de nieuwe rassen juist in Nederland het snelst ingang vinden. Regent, johanniter, solaris, cabernet cortis, cabertin, pinotin, cabernet blanc en souvignier gris geven een verrijking van het aanbod van wijnsmaken. Via een natuurlijke groei  in de wijngaard en na een vinificatie zonder kunstgrepen leveren ze pure wijnen, die inmiddels ook internationaal  gewaardeerd worden. Proeven kan tijdens de lezing en bij de stand van Wijngaard Wageningse Berg (stand nummer DF.272).

Het bedrijf van Jan Oude Voshaar is inmiddels overgenomen door het Arnhemse bedrijf Triple E. Hij begon deze biologische wijngaard bijna 13 jaar geleden. Jan Oude Voshaar, inmiddels de 60 gepasseerd, gaat zich meer bezig houden met andere zaken, zoals het promoten van Nederlandse wijnen en het opleiden van Nederlandse wijnboeren. Een nieuwe activiteit onder de nieuwe eigenaar wordt het onderzoek naar zogeheten mycorrhizaschimmels in de druiventeelt. “Die schimmels zitten op de wortels en in ruil voor suikers leveren ze de wijnstruiken water en voedingsstoffen’, zei Oude Voshaar onlangs in dagblad ‘De Gelderlander’. Triple E is een organisatie die zich beweegt op het raakvlak van natuur en economie. Hierbij spelen twee zaken een rol. Namelijk kennisontwikkeling en het nadrukkelijk ook in praktijk brengen van deze kennis, zowel nationaal als international. De lezing zal worden gehouden op de BioVak’12, gehouden op 18 en 19 januari 2012 om 17:00 uur in zaal 2 van de IJsselhallen in Zwolle.

Bron

Lees ook:Pionier Nederlandse wijnbouw verkoopt zijn wijngaard
Lees ook:Open dag Wageningse Berg
Lees ook:Er staat in Nederland al 150 hectare wijngaard!
Lees ook:Resistente Duitse rassen in Italië toegelaten
Lees ook:Nog meer Nederlandse wijn in de vliegtuigen van KLM

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>