De nieuwe wijnboekenoogst

Wind en regen gieren vandaag om het huis, en visioenen van zondagen bij de verwarming, met een boek op de bank, doemen op. Deze herfst is er voor wijnliefhebbers niet al te veel nieuws om naar uit te zien, helaas. Maandag 5 september bezocht ik Manuscripta, het jaarlijkse boekenevenement, en probeerde te achterhalen wat er aan wijnboeken zoal gaat verschijnen.

Natuurlijk zijn er de gidsen; Nicolaas Klei was in persona aanwezig om zijn Supermarktwijngids (Podium) te promoten. In een interview met Mr. Kitchen vertelde hij een en ander over het ontstaan van de gids, en liet vervolgens zes biologische wijnen proeven, allemaal verkrijgbaar bij Ekoplaza.

Natuurlijk komt ook Harold Hamersma weer met een nieuwe editie van de Grote Hamersma (Nieuw Amsterdam) en zorgen Cuno van ‘t Hoff en medewerkers voor een vernieuwde versie van de Wijnalmanak (Spectrum). Dit jaar is er wel commotie: almanak-aartsvader Duijker lijkt het niet helemaal eens te zijn met de nieuwe koers van de Almanak.

De allerleukste gids wordt natuurlijk gemaakt door de makers van de bekende Rainbow pockets. In haar tweede boek, de Rainbow Wijngids, beschrijft wijnschrijfster Mariëlla Beukers (;-)) 43 wijnwebwinkels en hun wijnen. Elk van de webwinkels wordt beschreven, en van elke webwinkel zijn 6 wijnen geproefd. Daarnaast is er ook veel ruimte voor boeiende wijnverhalen (Maarten Muntinga / Rainbow Pockets). Nog even geduld tot begin november voor dit boek.

Voor het echte leeswerk moeten we naar Ambo of A.W. Bruna. Bij Ambo verschijnt Tussen de druiven van voormalig Trouw-wijnschrijfster Remke de Lange. Remke trok naar Australië om vier seizoenen tussen de druiven mee te maken. Ze maakte er haar eigen wijn verandert van wijndrinker in wijnproever…

En natuurlijk, het kon niet uitblijven, onze knuffelwijnboer in den vreemde Ilja Gort komt ook dit najaar met een nieuw boek (A.W. Bruna). In Ik slurp dus ik ben beschrijft hij hoe je niet alleen wijn maar ook het leven zelf kunt opslurpen. Je moet nog tot 8 november wachten voor deze wijze levenslessen.

Een prachtig boek over Piemonte trof ik bij het Davidsfonds. Sommelier Gido van Imschoot beschreef voor de wijnliefhebbers van België de verborgen geheimen van cultuur, natuur, wijn en gastronomie in deze Noord-Italiaanse streek. Het boek is gelukkig ook nadrukkelijk op de Nederlandse markt gericht. Binnenkort volgt een bespreking van dit fraaie boek. Het is al verschenen en kost € 32,50.

Meer wijnboeken ben ik voor dit najaar niet tegengekomen. Ben ik nog iets vergeten? Laat het dan vooral hier weten!

Geïnteresseerd in oudere wijnboeken? Kijk ook eens in de wijnboekenshop van Wijn.blog!

Lees ook:Vrouwelijke wijnschrijvers in opmars…
Lees ook:Verwacht: Rainbow Wijngids
Lees ook:Vooraankondiging: De Rainbow wijngids
Lees ook:Tussen de druiven: wijnboek van Remke de Lange
Lees ook:Tussen de druiven – the movie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>