Commotie over Zuid-Afrikaanse wijn

Vanmorgen ook het stukje over Zuid-Afrikaanse wijn in de Volkskrant gelezen? Als het aan hen lag, spuugden we met z’n allen de Zuid-Afrikaanse wijnen uit. Waarom? Omdat de arbeiders in de wijngaarden slecht betaald, slecht gehuisvest en slecht behandeld zouden worden. Bovendien worden voor het gemak maar ALLE Zuid-Afrikaanse wijnen op één hoop gegooid. Geen nuances, gewoon geen Zuid-Afrikaanse wijn meer drinken, is de strekking.

Maar de oplettende lezer snapt al snel dat het om supermarktwijnen gaat, die je voor een euro of 3 hier kunt kopen. En daarvan weten échte wijnliefhebbers toch al lang dat er iets mis mee is? Drie euro voor een fles wijn dekt nog niet eens de fles, kurk, etiket, btw, accijns en vervoer. Om maar te zwijgen van de wijn in de fles.

Even wat surfen, en je vindt de bron van het Volkskrant artikel. Human Rights Watch heeft een rapport geschreven over de leefomstandigheden van Zuid-Afrikaanse wijngaardwerkers. En de verhalen in dat rapport zijn ongetwijfeld waar. Maar zoals op Decanter.com wordt uitgelegd: ze zijn slechts anecdotisch, en gaan niet in op de belangrijke ontwikkelingen die organisaties als Fairtrade en de Wine Industry Ethical Trade Association (WIETA) weten te bewerkstelligen. Misschien goed om dit Decanter artikel ook even te lezen, als je na het Volkskrant-artikel al bezig was je Zuid-Afrikaanse wijnen weg te spoelen….

Lees ook:Nieuwe webshop Zuid-Afrikaanse wijn
Lees ook:Platter’s Wine Guide
Lees ook:Chinezen steeds meer geïnteresseerd in de goedkopere Bordeauxwijnen
Lees ook:Britse regering verkoopt dure wijnen
Lees ook:Wijnen&zn brengt ons Zuid-Afrika

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>