Geproefd: Lagunilla Crianza en Reserva

Je staat voor het schap (in dit geval bij de C1000) en kunt kiezen: twee wijnen, zelfde naam, zelfde land, zelfde gebied, zelfde kleur. Een Lagunilla Rioja Crianza 2008 voor € 6,99 of een Lagunilla Rioja Reserva 2006 voor € 8,99, beide rode wijnen. Zelfs de druivenrassen zijn gelijk: allebei de wijnen zijn gemaakt van 80% tempranillo en 20% garnacha. Wat kies je dan? Wat is het verschil tussen een Crianza en een Reserva? Ga je per definitie voor de goedkoopste, of is er meer aan de hand?

Ja, natuurlijk is er meer aan de hand! We namen deze week de proef voor je op de som, en zetten de Crianza van Lagunilla naast de Reserva. We kookten er een heerlijk Spaans stoofpotje bij naar een recept van Onno Kleyn. En we gingen proeven om te kijken welke wijn nu het beste bij de stoofpot paste. In de stoofpot gaat overigens rundvlees, veel groenten, tomaat en wat kruiderij als kaneel en kruidnagel.

Allereerst wat info over het wijnhuis: Lagunilla is een bekend wijnhuis uit Rioja en al jarenlang een internationaal merk. Het werd in 1855 opgericht door Don Felipe Lagunilla, die een belangrijke rol speelde bij het tot staan brengen van de phylloxera-plaag in La Rioja. (Phylloxera is een zeer schadelijk beestje dat verantwoordelijk is voor de verwoesting van zo goed als alle wijngaarden in Europa aan het eind van de 19e eeuw).

Crianza en Reserva
In Rioja betekenen de termen Crianza en Reserva het volgende: staat er op een fles Crianza dan heeft de wijn minimaal 12 maanden gerijpt op een houten vat. Bovendien mag de wijn pas na 2 jaar op de markt gebracht worden: een wijn uit de herfst van 2009 komt dus op zijn vroegst nu, herfst/winter 2011, op de markt (maar meestal later). Bij een Reserva heeft de wijn minimaal 12 maanden in houten vaten gerijpt plus minimaal 12 maanden op de fles. Een Reserva mag pas verkocht worden 3 jaar na de oogst! (Let op: dit is alleen in Rioja zo. Elders in Spanje gelden andere termijnen!)

En proefden we de verschillen nu? Jazeker. De Crianza is ten eerste paarser van kleur dan de Reserva. Daarnaast ruik je in de Crianza veel rood fruit en licht wat vanillearoma’s. De Reserva is veel kruidiger, met hints van specerijen en wat roosvicee. Beide zijn heel soepel in de mond, de tannines zijn mooi rond en mild. De Reserva daarentegen is iets complexer, en heeft bovendien wat aardse geuren, zoals leer. De Crianza heeft weer een iets langere afdronk.

En wat paste het beste bij de Spaanse estofado? De Crianza, met zijn vrolijke fruit. Vooral vanwege de tomaat was dit en betere combinatie dan de Reserva.

 

Lees ook:Geproefd: Berberana Carta de Oro
Lees ook:Vloeibaar hout
Lees ook:DRIEDELIGE SPAANSE WIJNCURSUS GROOT SUCCES
Lees ook:Nieuw classificatiesysteem in de Douro
Lees ook:Proefnotities Hosman proeverij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>