Waar is de Madeira gebleven ?

Madeira, een drank die jaren geleden nog furore maakte in Nederland is niet meer. In die tijd stond de Madeira naast de sherry in de supermarkt en vond je de wijn in menig restaurant. In de jaren negentig werd er in Nederland ruim 300.000 hl. zuidwijn geconsumeerd. Nu, anno 2007, zitten we op de helft van deze consumptie.

 

Het gebruik van zuidwijnen is een duidelijk voorbeeld van een trend in drankgebruik. Het bewijst dat een trend een houdbaarheid heeft. Alleen in enkele topzaken, zowel horeca als detailhandel, vind je nog deze fantastische wijn. Onlangs heb ik zo’n mooie Madeira mogen drinken, gecombineerd met verschillende kazen. Daar in Giethoorn werd ik mij bewust dat ook ik deze combinatie allang niet meer zou zoeken.

Tijd voor een herintroductie.

Madeira, een eilandengroep voor de kust van Marokko is door zijn milde klimaat zeer geschikt voor wijnbouw. Deze wijnbouw op Madeira is ontstaan in de 17e eeuw. Het had als doel de Portugese schepen op weg naar Brazilië te bevoorraden.

Madeira, een Portugese DOC, wordt gemaakt van vijf verschillende witte druivenrassen, namelijk; Malmsey, (Malvasia), Bual, Verdelho, Sercial en Tinta Negra Mole. De laatste is verantwoordelijk voor zeker 60% van alle Madeira. Evenals sherry kent Madeira droge en minder droge varianten. De mate van droogheid komt voort uit de locatie van waar de druif groeit en van welke druif de wijn is gemaakt. De Sercial druif brengt de droogste wijnen voort. De meest zoete Madeira wijnen worden gemaakt van de Malmsey druif. In de regel kun je stellen dat droge Madeira’s uit het noorden komen, en de zoete, rijkere uit het warmere zuiden. De manuele oogst vindt plaats eind augustus. De druiven groeien op, voor Madeira, bekende terrassen. Men laat hier de druiven op hoge pergola’s groeien, wat de grond daaronder weer geschikt maakt voor de verbouw van andere producten. Het bijzondere aan de Madeira is zijn vinificatieproces. Men laat de most geforceerd oxideren in verwarmde ruimten. Door dit proces, wat 6 maanden duurt, verliest de wijn 15% van haar volume. Hier geldt; hoe langer, hoe beter. Het proces geeft de wijn de herkenbare, rokerige, karamel smaak. De wijn wordt in zijn bereidingsproces versterkt met wijnalcohol, men spreekt daarom dan ook van een versterkte wijn. Een Madeira rijpt minimaal 5 jaar in houten vaten voor het op de markt komt. Uitsluitend bij uitzonderlijke jaren maakt men van de wijn een Colheita, zoals we dat ook met Port zien. De beste Madeiras heten Frasquiera Vintages. Deze uitzonderlijke jaargangen rijpen minimaal 20 jaar op hout en vervolgens 2 jaar op fles, alvorens zij op de markt worden gebracht.

Madeira heeft alles in huis voor een perfect aperitief of zelfs digestief, afhankelijk welk druivensoort is gebruikt. Er zijn verschillende variaties verkrijgbaar in kwaliteit en smaak. De betere Madeira’s geven op het etiket hun druivenras weer, alsmede waar de wijn exact vandaan komt. Laat u zich eens verassen en drink een glas Madeira Malmsey bij een kaas palet, zoals ik dat heb gedaan. Het zal u niet teleurstellen.

Bijdrage van Roel A. Brinkman

Lees ook:Madeira my dear! Wat is Madeira?
Lees ook:Madeira is ook wijn!
Lees ook:Stuivertje wisselen
Lees ook:De eigenzinnige Zinfandel
Lees ook:Goede Bergerac-oogst uit moeilijk jaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waar is de Madeira gebleven ?

  1. Jurgen

    Ben een paar jaar geleden op Madeira geweest en daar erg gecharmeerd geraakt van deze drank. Maar ja, waar koop je hier nog een fles?
    Madeira is overigens geen echte eilandengroep, er is 1 hoofdeiland met wat kleintjes waar bij mijn weten geen wijn vandaan komt. Het ligt ook niet dicht voor de kust van Marokko. Je bent waarschijnlijk in de war met de Canarische eilanden. Of het Zuiden veel warmer is betwijfel ik, het is maar een klein eiland. Wel zijn er lokaal grote verschillen in regenval.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>