Wijngebied uitgelicht: Ribera del Duero

Het herkomstgebied Ribera del Duero in Spanje heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste productiegebieden van kwaliteitswijn in Spanje. Wijnbouw werd hier reeds tweeduizend jaar geleden geïntroduceerd door de Romeinen.

Mede doordat de wijngaarden van de Ribera del Duero zich op een hoogte van 750 tot 911 meter boven zeeniveau bevinden, heerst hier een extreem klimaat. De zomers zijn namelijk erg droog en heet, terwijl de winters erg koud kunnen zijn. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur. Zo kan het zomers overdag gerust 40 graden zijn, terwijl het ’s nachts afkoelt tot 12 graden. De bodem is ronduit schraal en arm, en bestaat voornamelijk uit zand en kiezels, met in de diepere lagen kalk- en zandsteen. De druif die het hier perfect naar zijn zin heeft is de Tinta del País of Tinto Fino, zoals de Tempranillo hier wordt genoemd. De wijnen van de Ribera del Duero zijn vol en elegant van smaak, en hebben tannine, zodat de wijnen ook bewaard kunnenworden. Smaakcomponenten die in de wijn terug zijn te vinden zijn bramen, kersen en pruimen, maar ook vanille, tabak, koffie, specerijen en peper. De laatste jaren komen er steeds meer bodega’s bij in deze streek, aangetrokken door het succes van de streek en de bijbehorende hoge prijzen. Daarom worden er veel nieuwe arealen aangeplant. Het is te hopen dat ook deze bodega’s kwaliteit ook hoog in het vaandel hebben staan, zodat het imago van het gebied en de bijbehorende appellation hier niet onder lijdt…

Lees ook:Snelweg door Ribera del Duero?
Lees ook:Ribera del Duero promoveert van DO naar DOCa
Lees ook:DRIEDELIGE SPAANSE WIJNCURSUS GROOT SUCCES
Lees ook:Oogstbericht 2003: Spanje
Lees ook:Proefnotitie Gago: spaanse kruidige nieuweling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>