Madeira is ook wijn!

Leon Gommers, van Wijnhandel Gommers uit Soest, was te gast bij in De Limonadefabriek in Streefkerk en volgde daar een masterclass van het huis Blandy’s. Hij vergat mij mee te nemen , terwijl ik deze oefening erg goed zou kunnen gebruiken in de aanloop naar het volgende Magister Vini examen. Maar  Leon heeft gelukkig zelf de moeite genomen om het goed te verslaan!

Een glaasje Madeira, Madeira my dear……ik drink hem toch zelf maar op.

 Op woensdag 17 oktober was ik aanwezig op een Madeira masterclass van het huis Blandy’s. Locatie, het prachtig aan de Lek gelegen restaurant/hotel De Limonadefabriek in Streefkerk.

( Bib Gourmand in de Michelingids ).  l

Op uitnodiging van importeur het Neerlands wijnhuis was CEO Chris Blandy overgekomen om ons te vertellen over zijn passie Madeira.

In 2011 bestond Blandy’s 200 jaar en het is het enige madeirahuis waarvan de familie van de oprichter nog steeds aan het roer staat, Chris is de zevende generatie. In 1989 ging de familie een samenwerking aan met de familie Symington uit de Dourostreek ( o.a. Dow’s port en Quinta do Vesuvio ). Door deze samenwerking kreeg men een betere distributie over de gehele wereld door de vele contacten van de Symington’s. Ook kon men profiteren van de kennis en inzichten van de familie Symington op het gebied van het wijnmaken.

De meest gebruikte druivenrassen:

 

Tinta Negra         – gebruikt voor de eenvoudigere Madeira

( het enige rode druivenras )

 

Sercial        -        droog

Verdelho    -        half droog

Bual           -        half zoet

Malmsey     -        zoet

 

Terrantez   -        half zoet ( meer een rariteit, komt weinig voor )

 

De twee methodes om Madeira te maken zijn:

-Estufagem, in betonnen kuipen worden de wijnen 3 maanden lang verhit tot 45 graden Celsius. Daarna volgt een stabilisatie van 2 jaar op eikenhouten vaten.

In de kuip hangt een soort van radiator waardoor warm water stroomt. Deze méthode wordt vooral voor de

eenvoudige Madeira’s gebruikt.

 

 

-Canteiro, Het jarenlang rijpen van Madeira op Amerikaanse eikenhouten (gebruikte, nooit nieuwe) vaten.

Deze vaten worden niet helemaal afgevuld zodat een oxidatieproces ontstaat. De wijnen rijpen minimaal 4 jaar, er is geen maximum aantal jaren, Blandy’s heeft nog een vat liggen uit 1920.

Canteiro is de naam van de liggers waarop de vaten rusten.

 

 

Er zijn twee belangrijke categorieën Madeira:

 

De blends van 3 year old, 5 year old, 10 year old, 15 year old, 20 year old, 30 year old en more than 40 year old.

 

Single Harvest  Wines in 2 sub-categories:

-Colheita ( in 2000 door Blandy’s geïntroduceerd wijnen uit alleen de beste oogstjaren met een minimumrijping van 5 jaar en maximaal 18 jaar op vaten voor botteling.

 

-Frasqueira (ook wel Vintage Madeira )

Vintage Madeira moet minimaal 20 jaar rijpen op eikenhouten vaten voor botteling. Het is de wijnmaker die beslist wanneer botteling plaats vindt omdat ieder druivenras op een ander tijdstip zijn optimum bereikt.

Ieder jaar in november gaat hij alle vaten langs en proeft voor hij het besluit neemt om te gaan bottelen.

 

 

Op de proeftafel een twaalftal Madeira’s teruglopend tot 1870.

( de prijs is een geschatte winkelprijs )

 

1995 Sercial Colheita  € 49,50

Droog, erg mooi nog niet al te veel geur, mooie zuren, goed in balans. Het restsuiker van 55 gr/ltr. is bijna niet te proeven.

1995 Verdelho Colheita € 49,50

Hierin is het zoet al meer aanwezig, nog steeds duidelijk zuur aanwezig, iets van karamel, blijft lang nahangen.

1996 Bual Colheita € 47,50

Mooi zoet met krachtige zuren, smaakvol, rokerig karakter, intens, excellent glas.   

1996 Malmsey Colheita  € 47,50

Meer geparfumeerd, lijkt droog in de neus, kruiden, intense zoetheid, mooie zuren, honing en gedroogde sinaasappelschil.

 

1969 Bual Vintage (wordt het aankomend jaar gebotteld) € 175,00

Een gigantische wijn, 100 gr/ltr. suiker en een 8,5 gr/ltr zuurgraad

Zeer geurig in de neus, complex, gedroogde vruchten, krachtige zuren. Heel aangenaam, drinken over twee tot drie jaar en houdbaar tot in de volgende eeuw. 

1984 Verdelho Vintage  €  112,50

26 jaar op vat. Mooie geur, complexe smaak, walnoten en amandelen, kruidig sinaasappel, citrusfruit

1985 Malmsey Vintage

24 jaar van. Bruin van kleur. Mooie zachte en rijpe Malmsey, citrus, honing karamel, volledig in balans

1976 Terrantez Vintage  € 175,00

Een buitenbeentje, bruin van kleur, wijkt in geur en smaak af van de andere Madeira, maar wel verrassend. 21 jaar in vat. Iets van druiven in de geur en smaak, aangenaam zoet maar zeker ook zuren.

 

1966 Sercial Vintage    €  175,00

Licht bruin, mooie zuren en gerijpt, smaakvol, wijn met eigenzinnig karakter, droog met iets van rozijnen en noten.

1958 Bual Vintage

Diep donkerbruin, mahoniekleurig, meer dan 40 jaar op vat. Zacht, noten vol zoet met veel kracht.

1920 Bual Vintage   €  495,00

86 jaar op vat, Bruin met een haast groene zweem. Licht sigarenkistjes/cederhout in de geur, Krachtig met zoet maar zeker ook zuren. Bijna honderd jaar oud maar nog springlevend. Een van de toppers van deze proeverij.

1870 Verdelho Vintage

118 jaar in vat. Licht Bruin van kleur. Zachte neus met gedroogd fruit en thee. In de smaak nog steeds intensiteit en een zekere frisheid. Op het eind iets drogend.

 

Na afloop van deze proeverij volgde een zevental gerechtjes met aan ons de opdracht om bij ieder gerecht de perfecte match met een Madeira te vinden.

 

De keuken van Erik Hermans is verfijnd en zijn gerechten verdienen zonder meer een Bib Gourmand, een ster zou ook niet misstaan overigens. Het combineren met een Madeira is door de fijne smaken dan ook niet gemakkelijk en vaak is een Madeira dan ook te overheersend. Bij de gerechten waar ik wel een Madeira bij vond passen heb ik deze vermeld.

 

Meloensoep met kerrieschuim en krokantjes van gedroogde ham.

Verrassend gerecht bij de kerry en de ham doet een Verdelho

het goed, echter geen combinatie bij het zoet van de Meloen.

**

Gepocheerde fazant met gedroogde vijg, vijgenvinaigrette en zuurkoolsalade

De 1976 Terrantez was een zeer geslaagde combinatie door zijn rijpe stijl, mooie zuurgraad en zachte zoet.

**

Huisgerookte zalm met schuim van aardappel.

1995 Verdelho Colheita, Mooi droog met maar een zweempje zoet, niet te zuur en overheersend van smaak.

**

Gegrilde Dorade met mosterdknolselderij puree en dragon

De 1995 Verdelho Colheita gaat perfect bij de mosterdknolselderij puree, vooral vanwege het zuurgehalte van de mosterd.

**

Gepocheerde Heilbot met pompoen en een tuile met daarop zeer dun gesneden coquille met een kruidensaus.

Gepocheerde vis kan niet echt op tegen de complexe smaak van Madeira, Bij de pompoen doet een Bual het goed.

**

Rundvlees uit de Green Egg met stoofvlees van rund en een Truffelsaus.

1969 Bual is de gedroomde combinatie bij het stoofvlees.

**

Kaasplateau

Bij kaas past bijna ieder Madeira, ik heb zelf een lichte voorkeur voor een Bual.

**

Het nagerecht heb ik helaas gemist.

 

Enkele weetjes over Madeira:

 

-       Blandy’s beschikt ook over een eigen hotel en restaurant.

-       Madeira wordt ook wel het bloemen eiland genoemd.

-       Een Synoniem voor Bual = Malvasia Fina

-       De wijnmaker Francisco Albuquerque is in 2008 voor de derde maal op rij gekozen tot fortified wijnmaker van het jaar op de International Wine Challenge.

-       Voor iedere tien jaar op vat moet een Madeira één dag openstaan om tot volle ontplooiing te komen.

-       Bij de oogst let men meer op de zuurgraad dan op het suikergehalte in de druiven.

-       Een geopende fles Madeira blijft extreem lang goed te drinken, een jaar is geen uitzondering

-       Weet je, eigenlijk moet je gewoon een goede fles Madeira in huis hebben.

 

Leon Gommers

Wijnhandel Gommers

Lees ook:Een glaasje madera.. bij de chocolade!
Lees ook:Madeira my dear! Wat is Madeira?
Lees ook:Waar is de Madeira gebleven ?
Lees ook:Een andere kijk op Bordeaux 2009
Lees ook:Oudste wijn ter wereld: waarom is die drinkbaar?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>